De verandering die je zoekt zit altijd in jezelf

Met regelmaat plaats ik berichten op Facebook.
Mocht je geen Facebook account hebben, dan kan je de berichten op deze pagina lezen. 

Week 43 2018 Zelfkennis en compassie

Zelfkennis en compassie!

Yoga is niet alleen fysiek bezig zijn, maar gaat ook over zelfkennis. Tijdens de yogahoudingen ga je voelen en waanemen wat de houding met jou doet. Of je nu Yin of Yang (Hatha) yoga doet. Je leert en ervaart om te ervaren en compassie te voelen.

Kan jij je ontspannen bij het activeren van spieren tijdens een Hatha yogahouding (yang).
Of vind je het moeilijk om niks te doen bij een Yin houding? Om vanuit de overgave, volledig los te laten en de houding volledig te aanvaarden?
Zoek jij de maximale grens op of stop je al eerder? Òf ga je er juist overheen?

Al deze waarnemingen geven je kennis over jou als persoon. Gevoelens en patronen die jij op de yogamat tegenkomt, geven je inzicht en neem je mee in het dagelijks leven.

Naast deze zelfkennis, leer en ervaar je tijdens een yogahouding om te accepteren en daarbij compassie te voelen.

Je lichaam is helemaal goed zoals het nu is, je ademhaling is helemaal goed is zoals het nu is, JIJ bent helemaal goed zoals je nu bent! Laat maar los om naar iets te streven of iets te willen veranderen omdat het nog niet goed genoeg is.

Ik wens je veel plezier met het observerend waarnemen tijdens de yogahouding en voel maar eens hoe bevrijdend dit kan zijn! Uiteraard zonder oordeel…😊

Komende week zijn er weer yogalessen volgens het reguliere rooster bij Yoga in Beweging.

Namasté Judith 🙏🤸‍

Week 40 2018 Yogakrant Herfsteditie

De nieuwe yogakrant ‘herfsteditie’ ligt weer voor jou klaar bij Yoga in Beweging.

Heerlijk nu de avonden korter worden en buiten wat kouder om deze in alle rust te lezen.

Geniet ervan 🙏

Week 37 2018 Rust en balans ~artikel Lisette Thooft

Hieronder vind je een artikel van Lisette Thooft, mooi omschreven wat zij mensen laat ervaren met rebalancing. En dat is wat er ook gebeurt tijdens een yogales. Je gaat weer voelen, waar er strakte en krapte zit in je lichaam, waar jij  weerstand voelt, maar ook waar er vreugde, ruimte en blijheid aanwezig is. Welke gebied in jouw lichaam stroomt er en welk gebied zit in een te strak jasje?
Met dat gebied gaan we weer contact maken. Daarbij creëren we niet alleen ruimte in het fysieke lichaam, maar ook in de mentaal en emotionele laag. Ruimte, aandacht en rust voor jezelf.

 

Artikel van Lisette Thooft

“Jij hebt pech,” zei een helderziende ooit tegen mij, “je bent kerngezond. Er is niets dat jou dwingt om rustiger en gevoeliger te leven. Je moet het zelf doen.”

Ik heb natuurlijk helemaal geen pech, ik ben heel dankbaar voor mijn gezonde lijf. Maar ik snapte wel meteen wat hij bedoelde. Sommige mensen krijgen de ziekte van Lyme die hen, ook nog jaren nadat ze ervan genezen zijn, dwingt om rustiger aan te doen. Of een burn-out. Of herpes. Of migraine. Of een prikkelbare darm. Of een hernia. En ga zo maar door; de lijst is lang – ziekten en aandoeningen die ons nogal dwingerig duidelijk maken dat we gevoeliger zijn dan we dachten.

Als je niet ziek wordt, kun je alsmaar doorgaan met een snel en oppervlakkig leven dat draait om presteren, om show, om scoren. Gelukkig ben ik niet gevrijwaard van problemen, en ik kan je vertellen dat een scheiding, een verhuizing en binnenkort nog een verhuizing, mij óók dwingerig uitnodigen om het rustig aan te doen. Rustig in de zin van: mezelf koesteren. Vaak even helemaal niets doen, alleen dromerig voor me uit staren. De volgende cursus even uitstellen. Niet te veel van mezelf eisen. Vroeg naar bed.

Soms denk ik als ik aan het rebalancen ben: een flink deel van dit werk is mijn cliënten duidelijk maken dat ze gevoeliger zijn dan ze denken. Door het ze te laten voelen. Misschien is dat wel het grootste deel van dit werk. Want we zijn allemaal gevoeliger dan we denken. Je moest eens weten hoeveel mensen spierknopen hebben in hun rug… En als je erop masseert en ondertussen vraagt: “Wat doet jouw rug hier voor je?” dan antwoorden ze meestal: zorgen dat ik iets niet voel, maken dat ik iets kan blijven doen of dragen wat ik eigenlijk niet kan dragen.

In wezen, beseffen die cliënten dan, ben ik mijn lichaam aan het overvragen, aan het opjagen en uitbuiten.

Ons denken is niet zo gevoelig – het denken is snel en koel, het is niet aan materie gebonden, dus het gaat razendsnel en altijd maar door, gevoelloos. Het gevoel daarentegen is traag, warm en kwetsbaar. En ons lijf is helemáál langzaam, en zacht, gevoelig en ontvankelijk.

Door al die denk-gestuurde levens die wij leiden is onze hele cultuur denk-gestuurd. Niet gevoels-gestuurd, en zeker niet lichaams-gestuurd. We proberen te doen wat we denken dat we willen. Als we zouden doen wat goed voelt, waren we allemaal veel trager en voorzichtiger aan het leven. En als we echt van onze lichamen zouden houden – niet van het uiterlijke plaatje van ons lijf maar van onze harteklop, onze kwetsbare maagjes en het merg van onze botten… dan zouden we ongetwijfeld ook veel beter zijn voor de Aarde, de natuur. Want wat we met onszelf doen, doen we ook met de Aarde: te veel eisen, opjagen, uitbuiten.

Weet dus dat je gevoeliger bent dan je denkt dat je bent, net als alle andere mensen om je heen. Ga liever nu al rustiger leven, voordat je iets krijgt dat je ertoe dwingt. Koester jezelf. Je lieve lijfje. En de Aarde.

Lisette Thooft

Week 33 2018 Nieuw seizoen, nieuwe start

Het reguliere lesrooster start weer vanaf maandag 20 augustus bij Yoga in Beweging. Er worden weer 12 yogalessen per week aangeboden, waarvan dynamische Hatha yoga, Mindful Yin yoga en Tibetaanse yoga.

Een aantal lessen beginnen vol te lopen, dus wil je nog een vaste plaats in één van de yogalessen, neem dan snel contact met mij op.

Wanneer je jouw strippenkaart al hebt geregeld, kan je vanaf maandag 20 augustus zelf je (inhaal)lessen gaan boeken via Momoyoga. Op dit moment staat het lesrooster nog even geblokt om iedereen in te plannen op zijn vaste voorkeursles.

We gaan er weer een mooie yogaseizoen van maken met aandacht voor ons lichaam, de adem en onze mind.

 

De mind die tijdens een houding bepaalde gedachtes voorbij laat komen en patronen laat zien die zich blijven herhalen. De mentale houding in de yogales gaat gepaard met de fysieke houding en zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar.

Yoga is verbinding. Verbinding op een dieper niveau met je werkelijke ‘Zijn’. Vanuit een open houding onderzoeken we dit proces en komen we meer in contact met ons werkelijke ‘Zijn’. Ik nodig je daarbij uit om nieuwsgierig te zijn naar jezelf, naar jezelf als uniek mens, zonder enig oordeel.

En wat je ook tegenkomt, ik hoop je weer te mogen begeleiden tijdens de yogales in dit wonderlijke proces wat jou als mens uniek maakt.

Ik heb er weer zin in en zie je graag weer in de les, mooi uniek mens!

Namasté Judith

Week 27 2018 Dankbaar en extra yogales op 7 juli 2018

Morgen (7 juli 2018) sluiten we het yogaseizoen af met een extra yogales Yin/Yang. Een volle groep leuke yogis heeft zich hiervoor aangemeld. Wat fijn om yoga te mogen delen.

Na een periode van hard weken, verbouwen, vele uurtjes administratie en uiteraard het geven van yogalessen, begint de yogaschool steeds meer vorm te krijgen. De lessen worden gegeven in een fijne ruimte met veel licht. En inmiddels kunnen we online de yogales aanmelden!

Yoga! De weg naar binnen via fysieke houdingen in contact met de adem om vervolgens helemaal in stilte te kunnen Zijn. Het stroomt en ik voel  heel veel dankbaarheid met alles wat zich aandient.

Maandag 9 juli 2018 begint het zomerrooster. Dus wil je in de zomervakantie yoga blijven beoefenen, meld je aan.

Ik wens jou een heel mooie zomer toe!

Week 25 2018 Mooie en leerzame week Chakra psychologie

Weer terug in Nederland kijk ik met veel dankbaarheid terug op een waardevolle en leerzame week. De heenreis begon met veel vertraging, waardoor we midden in de nacht arriveerden in Castel Giorgio. Niks kunnen waarnemen van de  prachtige omgeving (bleek later) waarin ik deze week zou doorbrengen.

De verbinding die ik vanaf dag één voelde met Catharina, gaf mij het vertrouwen om volledig te mogen Zijn. Vanuit dit vertrouwen heb ik mogen voelen, contact gemaakt met dat wat nu aanwezig is en voelde ik weer de verbinding met diepere lagen. Verbinding die soms zoek raakt in de hectiek van de dag en alles wat zich daarin laat zien. Ook onbekende lagen werden aangeraakt en nieuwe ervaringen opgedaan, wat soms best spannend is.

Dank je wel Catharina voor het delen van jouw kennis over chakra’s, jouw ‘helder weten’ en alle inzichten die je mij hierin hebt gegeven. Je hebt mij weer een stukje verder gebracht op mijn pad.

Dank je wel Emrik voor jouw liefdevolle zorg en alle fijne yin yogalessen, in het bijzonder de yin3.3. Grappig dat jij het een milde yin 3.3 les noemde; inmiddels ben ik zeer nieuwsgierig geworden wat een ‘normale yin 3.3’ doet….:). Dit kom ik nog graag nog een keer ervaren in Sneek.

Dank je wel Karin voor het samen beleven van deze (innerlijke) reis. Heel fijn geweest om dit met jou te delen en lang geleden dat ik zoveel heb gelachen.

En ook een dank je wel aan de groep met zoveel diversiteit aan mensen, wat mij heeft laten zien om te vertrouwen op wat ik voel (en hieraan trouw te blijven).

Ciao Italia!

En weer terug in Vlijmen, gaan we komende week weer heerlijk zelf yogales geven, volledig geïnspireerd door afgelopen week. Ik hoop je weer te zien in één van de yogalessen.

Namasté Judith

Week 22 2018 Klimmen tegen MS yogales

Wat een bijzondere zondagochtend. Met een fijne groep mensen van 17 personen hebben we yoga beoefend om een bijdrage te leveren aan Tanja Roosen, die 10 juni de Mont Ventoux gaat beklimmen met Friends for MS.

Allereerst wil ik iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd. Er is in totaal 251 euro gedoneerd! Dit gaat naar Friends voor MS voor de strijd tegen MS en onderzoek naar genezing.

Niet alleen de temperatuur hielp mee om het vuur in ons aan te wakkeren, maar ook de houdingen waren gericht op het vuurelement. Het zonnevlechtgebied (Manipura chakra) wat onder andere staat voor vuur, kracht, autonomie, wil en energie. Dit krachtcentrum zet ons in beweging en geeft ons de energie om te handelen.

In dit gebied ervaren we onze innerlijke kracht, ons vermogen om doelbewust en weloverwogen veranderingen in gang te zetten.

We wensen jou een heel mooie reis 10 juni, lieve Tanja Roosen.

Namasté Judith

Week 17 en 18 2018 Yoga in Beweging wordt verbouwd

Yoga IS in Beweging…. !

Na een periode van 16 maanden blijkt dat Yoga in Beweging een mooie plek is om yoga te mogen delen. Velen van ons hebben de weg naar deze yogaschool gevonden en beoefenen trouw hun wekelijkse yoga in het centrum van Vlijmen. Niet alleen fysiek zetten de houdingen jou in beweging, maar ook mentaal, emotioneel en spiritueel.

En of jij je nu wel of niet bewust bent van deze verschillende lagen, is eigenlijk niet relevant. Je merkt al snel de positieve effecten en dat jij je beter gaat voelen. Vaak na een aantal lessen al, wordt yoga ervaren als een waardevol en onmisbaar onderdeel van je leven.

Nu Yoga in Beweging een feit is, is het moment aangebroken om de huidige yogaruimte te gaan optimaliseren. Daarom gaat Yoga in Beweging de komende 2 weken verbouwen. De yogalessen starten 7 mei weer.

Ik zie je graag dan en vergeet niet om thuis af en toe je matje uit te rollen.

Ps. En oh ja (zie de foto’s op Facebook), even leuk om te delen hoe de yogaruimte er op dit moment uitziet. Werk aan de winkel dus! 😊

Week 15 2018 Ademhaling ~ Wim Hof Methode

Vandaag een interessante workshop mogen ervaren; de Wim Hof Methode, ook bekend als de Iceman. Hierin kwam de Wim Hof ademhalingsmethode aan bod met als afsluiting ‘een plons’ in het ijsbad.

Bleek nog best lastig om in het koude water lichamelijk te ontspannen, de sensaties volledig te ervaren (en deze te laten zijn) en daarbij de focus op de ademhaling te houden. Goed begeleid door Bas Kuijten vond ik het bijzondere ervaring en nog voldoende uitdaging om hiermee vaker aan de slag te gaan.

Innerfire!

En of jij nu wel of niet met regelmaat koud doucht of een ijsbad opzoekt, zijn we volgens mij allemaal blij dat de zon zich afgelopen dagen meer heeft laten zien. Daarom deze week in de hatha yogales een extra groet aan de zon en daarnaast blijven we stevig met beide benen op de grond om de balans daarin op te zoeken.

En voor de yinlessen mogen we alle sensaties weer volledig ervaren en brengen we onze aandacht ernaar toe. Klinkt me bekend in de oren :).

Tot komende week. Ik heb er weer zin in!

Week 13 2018 Yin en bindweefsel

Interessant wat yin yoga doet met ons bindweefstel en algehele gezondheid.

Dus heb je klachten of wil je preventief werken aan je gezondheid? Voel je welkom in één van yogalessen bij Yoga in Beweging

Geschreven door Wanda Menke-Yin yogadocente bij Yoga4U, onderdeel van New Health Centre

Wat is Fascia (Bindweefsel) & wat als…?

Fascia is het weefsel dat alle spieren en organen omhult en alles in het lichaam met elkaar verbindt. Het omhult onze hersenen, ons ruggenmerg, onze organen en onze spieren. Fascie is rijk aan zenuwweefsel, bloedvaten en lymfvaten. Maar ook ons Meridianen stelsel is gelegen in de Fascia. Dit zijn de redenen dat het zo’n belangrijke rol speelt.
De Fascia heeft letterlijk contact met elk ander systeem van het lichaam. We noemen het ook wel “het verbindende weefsel”. Het is net zo belangrijk of misschien zelfs belangrijker dan andere lichaamssystemen. Het hebben van soepel, “Sappig” Fascia is van vitaal belang voor de algehele gezondheid en welzijn. Met gezonde Fascia zien we er beter uit, voelen wij ons beter en functioneren wij beter! De diverse structuren bindweefsel zijn:

 • Ligamenten verbinden botten met elkaar.
 • Pezen verbinden spieren en botten met elkaar.
 • Kraakbeen
 • Bot
 • Bloed
 • Meninges zijn bindweefselvliezen om de hersenen en het ruggenmerg
 • Fascie vliezen rond organen en spieren. Op microscopisch niveau omhult Fascie zelfs iedere cel van je lichaam.

Blokkades in de Fascia kan bewegingsbeperkingen veroorzaken. Zo’n beperking in het fascia ontstaat o.a. door dehydratie, fysieke oorzaken (b.v. trauma, verkeerde belasting, operaties e.d.) door chemische oorzaken (b.v. voedingsstoornissen, hormonale invloeden e.d.).
Maar ook onverwerkte emoties, overtuigingen en gewoonten kunnen zich vastzetten in binnen de fascia. Het weefsel verdikt zich daar, waardoor de elasticiteit vermindert en tenslotte verloren gaat. De Fascie vormt dan als het ware een harnas om de spier, organen en de meridianen waardoor deze niet meer vrij kunnen bewegen en de energie zal stagneren. Het kan letterlijk niet meer stromen!
Het kan zelf zo zijn dat op het omliggende weefsel zoveel trekkracht wordt uitgeoefend dat je je niet meer kan ontspannen, of veel pijn ervaart of bijvoorbeeld een gedeelte zelfs van de oorspronkelijke plaats wordt getrokken. Conclusie: Beperkingen in de Fascia kunnen veel stijfheid-, pijn en gezondheidsklachten geven. Je letterlijk het gevoel van krapte geven.

 • Het water in de fascia verandert , verstijft/verhard door dehydratatie, inactiviteit(door bijv. pijn bij bewegen) en door andere interne en externe factoren zoals stress, emoties, trauma’s, overtuigingen en gedachten.
 • De wetenschap toont dat Fascie soepeler, meer gehydrateerd “sappiger”, wordt door beweging en langdurige rek.
 • Het water dat zich in de Fascia bevindt, bindt zich aan informatie, slaat “informatie’ op, waardoor de elasticiteit vermindert en tenslotte verloren gaat. (Bijv. van Slijmbeurs ontsteking naar Frozen Schoulder)

WORDEN WE OUDER OF DROGEN WE GEWOON UIT?

Naar mate we ouder worden verandert de structuur van ons bindweefsel. We drogen langzaam uit! Een baby bestaat uit ongeveer 90% water terwijl een gemiddeld volwassen persoon uit nog maar 60% water bestaat. En dit uitdrogen gaat door naar mate we ouder worden. Dus je zou kunnen stellen dat het proces van ouder worden een proces van dehydratie is.

Echter is hydratatie voor de Fascia cruciaal! En dus ook voor jou! Zo gaande weg de jaren begint het bindweefsel te verharden/verstijven.Vele herkennen dit wel omdat ze rond de 40 jaar moeilijk kunnen lezen, de armen worden wat te kort. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat het bindweefsel in de oogbol langzaam uitdroogt en aan flexibiliteit verliest. Hierdoor verliezen de ogen stukje bij beetje hun functie. Rimpels…wie kent ze niet! Nog een teken dat het bindweefsel minder gehydrateerd is.

Als je dit leest dan zou je zeggen dat DE oplossing veel water drinken is, maar is dat ook zo?Zeker maar ook weer niet! Want 8 tot 10 glazen water per dag doet heel veel goeds voor ons lichaam maar er is nog iets anders nodig om het water naar het bindweefsel te transporteren…..en dat is, al van jongs af aan:

 1. BEWEGING want als je niet beweegt krijg je het water niet op die plekken binnen het bindweefsel systeem waar je het zou willen hebben.
 2. VARIATIE IN DIE BEWEGING want als je iedere keer dezelfde bewegingen maakt stuur je ook iedere keer het water naar dezelfde plekken.
 3. RUST want in de rustmomenten hydrateert de Fascia zich. Hoeveel rust hangt af van de training/beweging die je doet. Echter te weinig rust maakt je heel kwetsbaar en dus blessuregevoelig.

EN NU KOMT YIN YOGA OM DE HOEK KIJK!

Want wat maakt dat Yin zo bijzonder? Kijk eens naar de 3 pijlers die ons bindweefsel nodig heeft om gehydrateerd/soepel te blijven. Met Yin houdingen kom je op allerlei plekken in de lichaam waar je normaal niet komt.

Wanneer bij Yin yoga compressie (druk) of tension (rek) op het bindweefsel en daarmee ook de gewrichten wordt uitgeoefend stimuleert dit tevens de Meridianen (Traditionele Chinese Geneeskunde).
Yin Yoga houdingen stimuleren ons lichaam om meer levensenergie naar die delen van het lichaam toe te sturen waar de druk of rek op wordt uitgeoefend. Deze toename van energie stimuleert de cellen van het bindweefsel (de fibroblasten) om meer hyaluronzuur aan te maken. Hyaluronzuur trekt minimaal 1000 maal zijn eigen volume in water aan.
Zo worden bindweefsel en gewrichten letterlijk meer gehydrateerd dus soepeler, flexibeler, sterker dus Vitaler! En het leuke is dat iedereen kan Yinne, leeftijd of geslacht maakt niet uit!

Wanneer begin jij met Yinne?

Geschreven door; Wanda Menke-Gerritsen | www.Yoga4U.nl onderdeel van: www.newhealthcentre.com : Yoga, Fysiotherapie, haptotherapie, orthomoleculaire geneeskunde, Yin Yoga Docenten opleiding(Bivag), bijscholingen workshops en meer….

 

Week 12 2018 Yin en gevoeligheid

In de nieuwsbrief van Rebalancing School staat treffend omschreven wat jij ook doet in de Yin yogales. Namelijk met je aandacht naar de pijn ofwel venijnige strekking gaan.

Interessant om te lezen!

Nieuwsbrief Rebalancing School

Maart 2018 – Over Pijn

Pijn moet weg
Vaak zijn cliënten in mijn praktijk verbaasd over wat er gebeurt als we tijdens een sessie ‘naar de pijn toe gaan’. Ik vertel ze daarna soms over een betekenisvolle passage die ik jaren geleden las in een boek ‘Luisteren naar Kinderen’  van Thomas Gordon.

Ik zag net dat het boek nog steeds verkrijgbaar is en dat is terecht! De passage waar ik het over heb, gaat over omgaan met pijn. In het boek beschrijft hij wat onze automatische reactie is als een kind bijvoorbeeld gevallen is en pijn heeft. Onze reactie is gefocust op het direct wegnemen van de pijn en op het zoeken van een oplossing: ‘Kusje erop, pleister erop’, ‘zo erg is het niet’, ‘het gaat zo over’: álles is erop gericht om weg te gaan van het gevoel: pijn.  Wat Gordon probeert te zeggen: als een kind fysieke of emotionele pijn (angst, verdriet) heeft, is het voor het kind vooral belangrijk dat we allereerst zijn gevoelens erkennen en meeleven en pas daarna te handelen naar wat eventueel nodig is voor de situatie. Het kind wil gehoord worden en begrip en respect krijgen voor zijn gevoelens, namelijk ‘pijn’. Iets in de trant van: wat heb je een pijn hè? Wat een verdriet als … hè? De boodschap die wij meestal geven aan onze kinderen is echter: pijn is eng, pijn is slecht en pijn moet weg – en jij moet weg van je pijn.

 

“There is a difference between pain and suffering. Pain is pain. Suffering is what is caused by the resistance to pain” 

Adyashanti

Een andere relatie met pijn
Het spreekt voor zich dat bij bepaald fysiek trauma, bijvoorbeeld bij acute brandwonden, direct handelen en eventueel medicatie nodig is. En er is pijn van een schaafwond, hoofdpijn, chronische of emotionele pijn. Er zijn soorten pijn met verschillende oorzaken. Maar in het algemeen geldt: hoe verhouden wij ons ermee? Kun je de pijn respecteren als alarmsignaal van je lichaam? Ben je bereid te onderzoeken ‘in‘ de pijn als het niet zo duidelijk meer is wat de reden van de pijn is? Is er misschien een diepere oorzaak of boodschap in deze pijn?

In Rebalancing is erkenning en respect voor iedere ervaring (dus ook voor pijn of eventuele weerstand tegen de pijn) vanzelfsprekend en betekenisvol. Als wij in het aanraken pijn onderzoeken, is vaak de eerste beweging van de cliënt ervan weg te gaan- zoals het ons is geleerd. ‘Daar wil ik niet naar toe, dan word het alleen maar erger!’ Hoor je vaak. En soms is dat ook zo.

Maar bepaalde pijnplekken in het lichaam kunnen een uiting zijn van dieper liggende stress of emotionele pijn.  Bij bepaalde angstige, stressvolle of traumatische situaties waar geen uitweg was (vechten, vluchten) heeft het lichaam – en het reptielenbrein – een herinnering opgeslagen in de vorm van verkramping of opgeslagen energie.

Als de cliënt door middel van aanraking, geduld en liefde een andere relatie kan ontwikkelen met die pijnplekken (door er zelf ook onderzoekend naar te ‘kijken’ of erbij te blijven), dan ontstaat er vaak een shift in het systeem en een grote ontspanning, ontlading en soms ook inzicht in een onbewust opgeslagen herinnering. Pijn is zo een informatiedrager in plaats van een last. En als oude pijn echt ‘gehoord’ wordt, kan de ervaring van die pijn getransformeerd worden of zelfs verdwijnen.

Persoonlijke groei
Alle fysieke of emotionele pijn, of stress, is waarneembaar in je lichaam. Het onderzoeken en durven voelen van pijn geeft soms zulke diepe inzichten, dat cliënten en Rebalancing studenten er vaak niet meer voor terugdeinzen en zelfs bijna blij zijn als ze bij zichzelf weer op iets pijnlijks stuiten, omdat ze hebben ervaren dat er een schat aan informatie en persoonlijk groei achter verborgen ligt.

Week 11 2018 Handstand

Vorige week is er in de dynamische Hatha yogales veel aandacht besteed onze schouders, armen en handen en de buik.
Yin en yang houdingen wisselden elkaar af om zo onze kracht en ruimte in deze gebieden te ervaren.

Komende week gaan we hiermee verder en gaan we ook een stapje verder. Dit stapje is dit keer niet op de benen, maar op onze handen om zo de energie weer in ons lichaam te voelen stromen.

Ben jij er ook zo onderste boven van?

Ik hoop je weer te zien in één van de yogalessen.

ps laat je niet afschrikken door de foto, we beginnen met de handstand tegen de muur…

Week 8 2018 Gronden
Afgelopen week heb ik kunnen genieten van de prachtige hoge bergen en diepe dalen van de Franse Alpen. Dit genieten werd afgewisseld met een andere emotie, die mij uit mijn comfortzone haalde.
 
Mijn denken ging met mij aan de haal, waardoor ik het contact verloor van mijn voeten met de aarde (lees; piste). Het denklichaam deed mij doen geloven dat de afdaling toch echt te stijl was voor mijn huidige skitechniek.
 
Vanuit deze overtuiging kwam de emotie angst voorbij en vroeg om mijn aandacht. Mijn eigen (veel gebruikte) woorden hoorde ik in mijn hoofd afspelen: “Voel de sensatie maar volledig en geef het jouw volledige aandacht. Maak ermee contact” (voor de trouwe yogabeoefenaars klinkt dit welbekend in de oren 😊).
 
Maar hoe? Midden op een berg met skiënde mensen om me heen leek het mij niet zo gepast om een grondhouding te doen om weer wat te aarden. Daarbij geloof ik niet dat mijn tienerdochters dit zouden kunnen waarderen.
 
Totdat ik in de sleepjeslift naar boven werd ‘gesleept’ voor een volgende afdaling. Ik voelde het contact van mijn schoenen met de grond. Ik ben daar bewust contact mee gaan maken en vanuit die stevigheid (met beide benen op de grond) kwamen er ademhalingsoefeningen.
Op deze manier ademde ik de gezonde ijle Alpen lucht vol in en kon ik op de uitademing loslaten wat mij niet diende. De sleepjeslift bleek een perfecte plaats om hieraan aandacht te geven om vanuit voldoende vertrouwen weer af te dalen naar de basis. Zowel letterlijk als figuurlijk 😊.
 
Ook tijdens een weekje vakantie gaan processen door en is er ruimte voor zelfonderzoek en nieuwe inzichten. Dankbaar voor alles wat ik iedere dag weer mag leren.
 
Graag deel ik dit met jou en mag je jouw ‘basis’ komen ervaren in de yogales komende week. Dit zal in de vorm van been-en heuphoudingen zijn.
 
Ik zie je graag weer in één van de yogalessen. Ik heb er weer zin in!
 
Namasté Judith
Week 6 2018 Mooi retraite Ardennen

Wat waren het weer heerlijke en inspirerende dagen in de Ardennen; uitgedaagd, grenzen verlegd en inzichten mogen ontvangen. Dank voor deze mooie retraite met een fijne groep mensen en Ron van der Post.

Week 3 2018 terugblik op afgelopen jaar

16 januari 2017 opende Yoga in Beweging, alweer 1 jaar geleden, en ik kijk terug op een bijzonder en inspirerend jaar.

Het was best spannend om het roer volledig om te gooien een jaar geleden. Maar ondanks de onzekerheid die het met zich bracht, was het voor mij helder dat ik volledig met de yoga bezig wilde zijn, in welke vorm dan ook.
Dit voelde van het begin af aan goed en ben er vol vertrouwen ingestapt.

Meegaan op de flow en vanuit basisvertrouwen loslaten wat niet meer dient om de nieuwe weg in te slaan. Gehandeld vanuit het voelen, dichtbij mezelf in verbinding met het innerlijk weten. Vanuit deze intentie ontstond Yoga in Beweging, waarbij er aandacht en ruimte is voor ieder uniek mens.

Inmiddels hebben vele mensen de weg naar de yogaschool gevonden om hun wekelijkse yogalessen en ademsessies te volgen. Yogalessen met diepgang, stilte en rust. Een moment voor jezelf waarbij er ruimte is om je eigen grenzen op te zoeken, te ontdekken, te mogen ervaren en voelen.
Bewustzijn in beweging, waarbij je weer in contact komt met je lichaam, signalen opmerkt en aandacht geeft aan alles wat voorbij komt. Liefdevolle aandacht voor jezelf, in contact met je adem en de juiste intentie.

We openen gebieden in het lichaam waarvan we vergeten zijn dat dit tot de mogelijkheden van ons ‘bewegingsapparaat’ hoort 😊. Humor en weerstand komen voorbij wanneer we deze ‘vergeten’ gebieden weer onze aandacht geven. En wat is het leuk en fijn om dit te mogen begeleiden!

Ik voel vooral veel dankbaarheid bij alles wat er in gang wordt gezet bij Yoga in Beweging. Lichamelijk is er beweging, maar ook mentaal en emotioneel. Alles komt voorbij, waarbij ik mag begeleiden met de kennis die nu aanwezig is. Iedere dag weer opnieuw op de flow blijven ervaren en beleven vanuit een open mind mogen ontvangen en delen.

Dank voor jouw vertrouwen dit eerste jaar en ik wens dat er nog vele mogen volgen.

Namasté Judith

Week 1 2018 Triggerpoints

Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat staat er voor jou in 2018 op de planning?

Er zullen tijden komen van succes en ook periodes waarin we onze levenslessen mogen leren. Hierin mogen we een evenwicht vinden, vanuit de verbinding met onszelf.

Yoga komt van het woord ‘yuj’ ofwel juk dat ‘verbinding’ betekent. Dit heeft alles te maken van het vinden van ons evenwicht in tijden van voorspoed en tegenspoed. Een os kan zijn juk alleen dragen als beide kanten even zwaar zijn. Of even licht, want daar gaat het om in de yoga van de Gitta.

Dat is niet de yoga van houdingen, maar van doen en handelen. Handelen en je juk van voor-en tegenspoed dragen zonder je erdoor te laten meeslepen en jezelf ermee te identificeren is nog best een uitdaging. Hoeveel waarde hecht jij aan succes? En hoe ervaar jij de periodes waarin alles lijkt tegen te zitten?

Relativeer je succes. Succes is een illusie. Zo gewonnen, zo geronnen, en als je je succes lichter maakt, valt het ook minder zwaar als het tij zich keert. Vanuit het contact met jezelf -vanuit de verbinding- de successen en levenslessen volledig ontvangen.

Afgelopen week hebben we in de yogales het hart geopend. Om alles wat het nieuwe jaar voor ons in petto heeft, liefdevol te mogen ontvangen. Komende week gaan we onze triggerpoints opzoeken om deze punten in het lichaam weer aandacht te geven. Het belooft weer een bijzondere les te worden.

Ik wens jou een heel mooi jaar toe, vanuit verbinding dicht bij jezelf.

Week 52 Oudjaarsdag

Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het wordt voorwaarts geleefd

Alleen terugkijkend kan je het verhaal van je leven beginnen te lezen. In het moment zelf lijkt overzicht of zin soms ver weg, verloren in de drukte van alledag. Periodes waarin je leven tot een halt komt -gedwongen of zelfgekozen-  zijn mogelijkheden om terug te kijken en de balans op te maken. Om inzicht te krijgen en begrip.

Tegelijkertijd kan het leven alleen voorwaarts geleefd worden. In het soms onbegrijpelijke heden. Later kun je het duiden. Nu is het tijd om het te beleven.

Misschien is het wel de hoogste vorm van levenskunst om beide bewegingen af te wisselen. Om zo nu en dan stil te staan en terug te kijken en tegelijkertijd je heden voluit te  beleven en te leven.

Bron: Happinez

Oudjaarsdag is vaak een moment van bezinning. Terugkijkend op het afgelopen jaar voel ik vooral veel dankbaarheid hoe zich alles heeft mogen ontvouwen.

Dit geeft vertrouwen voor 2018. De levenskunst voor 2018 betekent voor mij om in overgave volledig te mogen beleven èn leven.

Ik wens jou een mooie jaarwisseling toe!

Namasté Judith

Week 50 Cadeaubon

De maand december staat in het teken van de feestdagen, wat voor mij liefde en warmte betekent. Ook aandacht voor elkaar, voor je dierbaren om je heen. Vaak gaat dit gepaard met een gebaar of attentie, met schenken en mogen ontvangen.

Ben je nog op zoek naar een leuk cadeau voor iemand die jou dierbaar is? Dan is wellicht een cadeaubon van Yoga in Beweging een goed idee.

Als je een cadeaubon koopt in de maand december kan je gebruik maken van onderstaande acties.

Verzilveren kan in overleg en is niet gebonden aan een einddatum.

Persoonlijke ademsessie van 1,5 uur
December actie van 75 euro voor 60 euro

Blok van 4 yogalessen
December actie van 40 euro voor 25 euro

Losse yogales voor 10 euro
Met voorafgaand een gratis proefles voor nieuwe cursisten

Heb je interesse, dan hoor ik graag van je. Ik wens jou een liefdevolle decembermaand toe!

Namasté Judith

Week 48 Overgave

Graag deel ik een artikel wat ik laatst las over overgave en wat voor mij zo herkenbaar is.

Volledige overgave is natuurlijk prachtig, maar voor mij betekent dit artikel op dit moment dat ik alle weerspiegelingen, die het leven mij biedt in openheid probeer te ontvangen. Ik ben nieuwsgierig of jij hier ook iets in herkent? 😊

Bron: Happinez, geschreven door Lissa Rankin

‘Er gebeurt iets magisch, als je niet langer probeert elk aspect van je leven te controleren en je het leven laat zijn, zelfs als alles niet loopt zoals jij wilt.’

Er zijn 5 fasen te onderscheiden in deze reis:

 • Onbewuste angst voor onzekerheid
 • Bewuste angst
 • Onzekerheid over onzekerheid
 • Nieuwsgierigheid
 • Het gevoel aangetrokken te worden door het nieuwe

En tenslotte is er overgave. ‘Ik weet niet, maar vertrouw toch. Wat vertrouw je dan?’

‘Dat ik in een bewust universum leef en dat er in elke uitkomst een betekenis schuilt.’

En komende week gaan we ‘vanuit overgave’ het hart openen.

Week 47 Yin yoga

Afgelopen 4 dagen waren gevuld met mooie, intensieve en inspirerende yin dagen.

Uit mijn comfortzone, (vaak te) lang in een yin houding kwamen er verschillende thema’s voorbij. Althans zo ervaarde ik de houding (tijd is ook maar relatief), maar wellicht wel herkenbaar voor de yinners bij Yoga in Beweging 😊.

Tijdens de houdingen dienen zich allerlei emoties aan zoals irritatie, boosheid en verdriet èn ook positieve gevoelens, zoals rust, ruimte, energie en lichamelijk en mentaal ruimte.
Maar welke emotie er op dat moment ook aanwezig was, diep van binnen voel ik dat de yin opleiding mijn proces weer verder heeft verdiept.

Dank je wel, lieve Emrik en Donatienne voor alle mooie lessen die jullie hebben aangereikt.

Ik laat de afgelopen opleidingsdagen even bezinken en dan deel ik het graag weer in de yogales bij Yoga in Beweging.

Je bent van harte welkom!

Week 46 Yoga gunstig voor DNA

Een interessant artikel: Yoga gunstig voor DNA
Bron: Bonasun

Uit een metareview van 18 onderzoeken met in totaal 846 deelnemers blijkt dat yoga en andere mind-body-technieken moleculaire veranderingen teweegbrengen rondom ons DNA [1]. Dit biedt een verklaring waarom deze technieken een gunstige uitwerking hebben op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Om te begrijpen hoe het werkt, moeten we wel eerst iets uitleggen over de vecht-vluchtreactie, NF-kB, chronische ontstekingen en wat dit in de huidige westerse wereld met ons doet.

Vecht-vluchtreactie
Wanneer we stress ervaren, komt onze sympathisch zenuwstelsel in actie. Er wordt dan onder andere een molecule genaamd NF-kB (nuclear factor kappa B) naar het DNA gestuurd. Dit molecule is betrokken bij de genexpressie en zorgt ervoor dat ontstekingsbevorderende stoffen genaamd cytokinen in het lichaam worden gebracht. Kort gezegd: NF-kB vertaalt de stress die we ervaren naar een fysiologische reactie van het lichaam. Deze reactie wordt de vecht-vluchtreactie genoemd.

Evolutionair hebben we vaak te maken gehad met situaties waarin snel vluchten of vechten een overlevingsvoordeel opleverde. Het sympathisch zenuwstelsel staat daarom altijd paraat om op korte termijn het hart sneller te laten kloppen, glycogeenomzetting te versnellen en aanmaak van adrenaline op te stuwen. In onze hedendaagse maatschappij wordt deze reactie echter zeer vaak en langdurig geactiveerd, bijvoorbeeld door stress op het werk of door andere omgevingsinvloeden.

Laaggradige ontstekingen
Tijdens een toestand van stress is het immuunsysteem extra actief. Toen we nog jagers-verzamelaars waren, leverde ook dit een voordeel op: tijdens het vechten of vluchten kan men snel verwondingen oplopen. Het risico op infectie is dan groot. Hoewel de infectie binnen onze huidige context zelden optreedt, blijft het immuunsysteem wel langdurig laaggradig actief.

Dit evolutionaire mechanisme staat vandaag de dag aan de basis van veel psychische aandoeningen, waaronder depressie. Nu blijkt dat yoga deze situatie niet kortdurend verzacht, maar werkelijk ingrijpt op een basaal niveau. Volgens de onderzoekers zou het de geleden schade zelfs kunnen omkeren.

Yoga verlaagt NF-kB
De onderzoekers ontdekten dat mensen die yoga en andere mind-body-technieken toepassen, verlaagde gehaltes NF-kB hebben. Ook werden er minder ontstekingsbevorderende cytokinen aangetroffen in het bloed. Het gehele genexpressiepatroon was trouwens niet langer ontstekingsbevorderend [1]. Dit zorgde volgens de onderzoekers voor een afname van het risico op ontstekingsgerelateerde aandoeningen, waaronder depressie.

“Mind-body-technieken laten een moleculaire signatuur achter in onze cellen. Door te veranderen hoe onze genen tot uiting komen, wordt het effect omgekeerd dat stress en angst hebben op ons lichaam. Eenvoudig gezegd: mind-body-technieken helpen via de hersenen ons DNA op weg naar een groter welzijn.”

Yoga, voeding en beweging
D
e onderzoekers vragen zich nog wel af hoe yoga en andere mind-body-technieken zich verhouden tot andere levensstijlinterventies en of deze net zo effectief zijn. Het behoeft natuurlijk geen betoog dat een goed doordachte (oer)voeding en intermittent exercise naast mind-body-technieken een onmisbare bijdrage kunnen leveren aan een groter welzijn.

Voor advies over voeding kun je contact opnemen met dietiste Ellen Kant..

Week 44 De magie van de Yin

Sommige houdingen lijken in de eerste instantie onmogelijk in de yogales. Hoezo is yoga heerlijk ontspannen liggen op een matje? ‘Niet in mijn yogales hoor! 😊

Met regelmaat is de weerstand van een yogahouding voelbaar èn hoorbaar. Gekreun en gesteun is geen uitzondering, maar gelukkig beschikken we over een gezonde dosis humor en kunnen we vaak lachen om onze eigen beperkingen in de houding. Wanneer de eerste weerstand is gezakt, zoekt ieder zijn eigen houding op.

Gebieden in het lichaam waarvan je het bestaan niet wist, worden weer gevoeld. Verklevingen, straktes en spanningsvelden in het lichaam zijn prominent aanwezig. De venijnige strekking in het bindweefsel van onze spieren, pezen en aanhechtingen voelen oncomfortabel. Wanneer de yogadocent vervolgens aangeeft dat yin om discomfort gaat, is dat eigenlijk overbodig.

Tijdens de houding vraagt de docent om bewust te gaan ademen, contact te maken met het gebied wat om jouw aandacht vraagt en contact hiermee te maken. Na een paar minuten komt er verandering. De mentale en emotionele spanning neemt af en de weerstand wordt getransformeerd naar zachtheid. We laten los en de rust die dan ontstaat is voelbaar.

Als yogadocente blijft dit iedere keer weer een bijzondere ervaring. Mijn leraar noemt het “de magie van de yin”. Wat het ook mag zijn, ik vind het keer op keer een kadootje. De zachte energie en de vrede en rust die ontstaat na de afloop van de les.

Dankbaar dat ik naast de positieve effecten van de hatha yoga ook de yin yoga mag delen.

Kom jij ook de magie van de yin les ervaren?

Week 43 loslaten

Net zoals de bladeren in de herfst loslaten, wil ik je uitnodigen om ook je emoties los te laten. Door de emoties er volledig te laten zijn, hem te omarmen, kan je het verzet tegen de emoties loslaten.

Het onderdrukken van emoties en gevoelens werkt erg destructief. Piekeren (ratio) is een manier om je emoties niet te hoeven voelen. Emoties zijn schadelijk voor je lichaam en geest als je er te lang over piekert. De emotionele spanning zet zich vast in het lichaam en zal er later uit moeten geraken. Vaak gebeurt dit via klagen, ergeren en nog meer piekeren.

Als er emoties bovenkomen in het dagelijks leven of tijdens de yoga  mag je hem volledig toelaten en voelen. Zonder verzet de emotie voelen, je eraan overgeven en de liefde ontdekken die in de kern van de geraaktheid aanwezig is.

Het kan even duren, maar als je gewoon toelaat wat er gebeurt, kun je in de kern van je emotie vrijheid en vrede vinden.

Komende week is het aandachtsgebied ‘de benen’ in de yogales met *.
Stevig met beide benen op de grond.

In de lessen zonder * gaan we het hart openen.
Kunnen we de vrijheid en liefde in de houding ervaren?

Zie  het lesrooster wat jij komende week mag gaan ervaren.
En laten we vooral gaan voelen wat er gebeurt wanneer we in de houding zijn…:).

Namasté Judith

Week 42 yoga herfstvakantie

Komende week is het herfstvakantie. De herfst nodigt uit om rust te nemen, naar binnen te keren en los te laten wat overbodig is.

Alles wat is ontstaan en tot bloei heef mogen komen in de vorige seizoenen, laat los in de herfst en trekt zich terug in de vroege winter. Letterlijk. Bomen laten hun blaadjes vallen en de dieren maken zich klaar voor de winter.

Laat jij ook alles ‘vallen’ en maak jij je klaar bij een yogales bij Yoga in Beweging?

Hier vind je de yogalessen die worden gegeven in de herfstvakantie. Leuk om eens een andere docent te ervaren.

Mocht je je nog niet hebben aangemeld, wacht niet te lang, want sommige lessen zitten bijna vol.

Namasté Judith

Week 40 2017 yin in het hier-en-nu

Afgelopen 3 dagen volledig ondergedompeld geweest in de bijzondere wereld van Yin. Yin is rust en discomfort. Vooral voelen en contact maken met het gebied waar de strekking wordt gevoeld, hoe venijnig ook. Daarbij in verbinding blijven met de ademhaling zodat we de gedachtewereld even verlaten en de aanwezigheid in het lichaam kunnen verankeren om volledig in het hier-en nu aanwezig te zijn. Vervolgens voelen we het gebied weer stromen waarin we de strekking hebben gebracht en mogen we de vernieuwing hiervan navoelen en ervaren.

Erg herkenbaar voor de yin cursisten bij Yoga in Beweging, volgens mij…:). Toch heb ik veel nieuwe inzichten mogen ontvangen tijdens deze verdiepende opleidingsdagen. Met name over het bindweefsel wat zich bevindt in de gewrichten en wat yin hierin kan betekenen.

Het effect van Yin yoga houdingen is een flexibeler, energetisch stabieler, beweeglijker en uiteindelijk sterker wordend fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch lichaam. Alle sensaties in deze 4 lichamen zijn voorbij gekomen en heb ik mogen beleven en ervaren in de afgelopen 3 intensieve dagen.

Komende week brengen we tijdens de yogales onze aandacht  naar de schouders en nek (groep *) of naar de heupen (groep zonder *). Kijk op het rooster wanneer je wilt weten welk gebied jij de komende week je aandacht naartoe mag brengen.

Namasté Judith

Week 37 2017 Liefde

In het boek ‘De kracht van nu’ van Eckhart Tolle omschrijft hij wat liefde werkelijk is.

Wellicht geruststellend om te lezen dat we de liefde allemaal al in ons hebben en we daarvoor de buitenwereld niet nodig hebben. Graag deel ik dit met je.

Liefde is een toestand van Zijn. Je liefde is niet iets buiten je; ze zit diep in je. Je kunt haar nooit verliezen en ze kan je nooit verlaten. Ze is niet afhankelijk van een ander lichaam, van een uiterlijke vorm.

In de stilte van aanwezigheid kun je je eigen tijd-en vormeloze werkelijkheid voelen als het ongemanifesteerde leven dat je fysieke vorm bezielt. Je voelt dan hetzelfde leven diep in ieder ander mens en elk ander schepsel. Je kijkt door de sluier van vorm en afgesnedenheid heen. Dat is het verwezenlijken van eenheid. Dat is liefde.

Bron: De kracht van NU ~ Ekhart Tolle

Ik zie je graag komende week in één van de lessen waarin we in stilte aanwezig zullen zijn. En daarnaast natuurlijk heerlijk ‘fysiek’ yogahoudingen gaan doen; met beide benen stevig op de grond laten we de liefde stromen (hartopeners).

Week 33 2017 Kinderyoga

Bericht op Facebook geplaatst dd 14-08-2017

Nog maar 2 weken en de schoolvakantie zit erop. De kinderen gaan weer naar school en er wordt meer aandacht, focus en concentratie van het kind. Vaak zoeken we hierin een juiste balans tussen in-en ontspanning.

Wellicht kan kinderyoga hierbij helpen. Lees hier meer over de voordelen van kinderyoga.

Is jouw kind tussen 9 en 12 jaar oud en heeft hij/zij een uurtje tijd op woensdag van 17.30-18.30 uur. Meld je dan aan voor de kinderyogalessen bij Yoga in Beweging.

Week 25 2017 Yoga en Gezondheid

Interessant artikel over het effect van meditatie en yoga op je gezondheid. Nog een reden erbij om yoga te blijven beoefenen…:).

Yoga en meditatie zouden speciaal moleculair effect veroorzaken

Gepubliceerd: 16 juni 2017 14:14

Meditatie en yoga zouden moleculaire reacties in het lichaam kunnen veroorzaken, die tegenovergesteld zijn aan die van stress.

Dat suggereert een verzamelstudie door onderzoekers van de Engelse Conventry University en de Radboud Universiteit. Het onderzoek verscheen vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers of Immunology.

Voor het onderzoek zijn zogenoemde ‘mind-body interventions’ onderzocht, zoals meditatie, yoga en Tai Chi. Deze worden vaak gezien als manier om stress te verminderen en gaan uit van het idee dat de geest invloed heeft op het lichaam.

Biologische mechanismen

Hoewel dit idee over het algemeen bekend is, is volgens de Radboud Universiteit nog weinig bekend over het effect van mind-body activiteiten op biologische mechanismen bij stressreacties.

Volgens het onderzoek veroorzaken mind-body interventions een lagere productie van het molecuul NF-kB en eiwitten genaamd ‘cytokines’, wat de kans op ontsteking gerelateerde aandoeningen vermindert. Bij stress is het tegenovergestelde aan de hand: dan worden deze stoffen juist vermeerderd in het lichaam.

Verzameling

Het onderzoek is een verzameling van achttien al bestaande onderzoeken die zijn uitgevoerd over een periode van elf jaar. In totaal bevatten deze onderzoeken 846 deelnemers.

De uitkomsten van de achttien onderzoeken zeiden allemaal iets over de werking van genen die eiwitten produceren en zo de biologische samenstelling van het lichaam en het immuunsysteem beïnvloeden (genexpressie). Zowel ervaren als non-ervaren beoefenaars van de mind-body interventions werden onderzocht.

Volgens de onderzoekers is nog onduidelijk of andere activiteiten of een bepaald soort voeding dezelfde moleculaire effecten teweeg zouden kunnen brengen.

Door: NU.nl

Week 24 2017 Samtosa ~ Tevredenheid

Komende week brengen we de niyama ‘Tevredenheid’ (Samtosa) onder de aandacht. Tevredenheid hangt samen met het relativeren en vanuit welke uitgangspunten je iets belicht. Geluk wordt vaak als een op zichzelf staand iets gezien, terwijl het feitelijk voortvloeit uit tevredenheid en het kunnen genieten van wat er op dit moment aanwezig is.

Vragen die je jezelf daarbij kan stellen:
Hoe tevreden ben jij met wat je nu hebt en naar je beste kunnen en inzet hebt bereikt? Of is het zó nog niet goed genoeg en wil je net iets meer? Hoe hoog leg je de lat voor jezelf? Hoe positief belicht jij de wereld om jou heen? Stem jij je af op je zwakte of juist op jouw kracht?

Ieder mens heeft zijn eigen kwaliteiten en ook uitdagingen. Laten we ons niet blindstaren op de dingen die we nog niet kunnen. We kunnen hooguit zeggen dat we dit nog niet kunnen, maar misschien wel over een maand of over een jaar. Mijn yogaleraar wist ons altijd op te beuren met de woorden; ‘Oké, volgend jaar kerst’. En wanneer je aangaf dat deze houding echt niet ging lukken, dan was zijn standaard reactie; ‘dit lukt jou NOG niet’. Deze week een mooie uitdagende houding om naartoe te werken; de Kraai (Bakasana)

En mocht deze ‘nog’ niet lukken, bedenk dan dat het gaat om het proces ernaar toe en niet om de perfecte eindhouding. Dus laten we vooral tevreden zijn met de (voorbereidende) houdingen die al wel lukken en genieten van het proces ernaar toe…:)

Vertrouw op jezelf en wees een realistische optimist.

Week 23 2017 Sauca ~ Zuiverheid

Een van de onderdelen van het 8 voudige pad van Patanjali zijn de yama’s en de niyama’s. De yama’s zijn de morele leefregels naar de samenleving en je omgeving toe. De niyama’s zijn de morele leefregels naar jezelf toe. Er zijn 5 niyama’s, waarvan ik wekelijks één van onder de aandacht zal brengen.

Mocht je niet wekelijks op internet kijken, dan hangt de ‘niyama van de week’ op het bord in de studio. Leuk om daar eens bij stil te staan en wellicht kunnen we hierover ervaringen uitwisselen na de yogales tijdens de kop thee.

Komende week staan we stil bij Sauca ~ zuiverheid

Het streven van zuiverheid geldt voor vele gebieden van het leven, variërend van lichamelijke aspecten en voeding tot je leefwijze, karakter en gedrag. Je streeft ernaar om intern als extern zo zuiver en puur mogelijk te leven.

Mentaal functioneer je beter wanneer je fysiek goed in balans bent, de bekende gezonde geest in een gezond lichaam. Met een goede basisconditie hoef je minder tijd en energie aan het lichamelijke te besteden. Wanneer je zuiver/puur in het leven staat,  wordt het fysieke minder interessant. Je richt je meer op de binnenkant en wordt daardoor minder geprikkeld door je zintuigen. Er komt dan meer ruimte voor de andere aspecten van je functioneren. Interne zuivering bevordert de zuiverheid van je geest, je concentratievermogen en je gevoel van welzijn.

Klinkt goed en eigenlijk weten we het allemaal. Om na te gaan hoe zuiver en puur jij in het leven staat, kan jij jezelf eventueel de volgende vragen stellen.

Welke bouw-en brandstoffen geef jij je lichaam en hoeveel? Hanteer je een goede balans tussen in-en ontspanning, activiteit en rust? Hoe realistisch is jouw zelfbeeld? Waarvan laat je je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen afhangen? Wat zijn je sterke punten en wat zijn je aandachtspunten in de omgang met jezelf en anderen?

En hoe eerlijk ben je naar jezelf toe bij het beantwoorden van deze vragen? Zonder hier over jezelf te gaan oordelen. Er is geen goed of fout. Het is slechts een stukje bewustwording in het hier en nu, wat jou aan het denken zet.

Voldoende vragen om komende week mee aan de slag te gaan…;)

Week 21 2017 'Aarden' en balans

Het eenvoudigste beeld van de aarde is de grond onder onze voeten. Hij draagt ons, geeft ons houvast en is het fundament voor onze fysische werkelijkheid. De aarde is ons thuisland, onze oorsprong, ze geeft ons voedsel en de laatste rustplaats.
Al het leven komt uit de aarde en keert er weer in terug. Ze staat voor de kringloop van de schepping, staat voor leven, dood en vernieuwing. De aarde is het centrum waar iedere uitgeputte energie naar terugkeert om zich te vernieuwen.

Komende week gaan we vooral de zwaartekracht ervaren. Hoe stevig staan we met beide benen op de aarde en blijven we daarbij in balans?

En of de balans nu wel of niet lukt, laten we spelenderwijs ontdekken hoe stevig we in onze basis staan?

Donderdag is het hemelvaart. De yin yogales gaat daarom niet door op 25 mei om 20.30 uur.
Je bent van harte welkom in de yin yogales op woensdag om 19 uur. Meld jij je wel even aan?

De lessen op vrijdag 26 mei gaan gewoon door!

Week 16 2017 Twist en veranderingen

Komende week is de laatste lesweek bij Yoga in Beweging voor de meivakantie (van 24 april t/m 5 mei 2017). Tijdens de meivakantie worden er geen lessen aangeboden, behalve 25 april.

Op dinsdag 25 april is er yogales van 10-11 uur. Hier zijn nog een paar plaatsen vrij, dus mocht je mee willen doen, meld je dan aan via de mail Judith@yoga-in-beweging.nl

Na de meivakantie zal de yin yogales op donderdagavond door Judith worden gegeven. Dank je wel lieve Sanne, voor het verzorgen van deze lessen. Erg jammer dat je stopt met deze yogales, maar ik weet je te vinden wanneer er vervanging nodig is. Ik wens jou heel veel succes met de lessen bij de Yogastudio in Den-Bosch; een mooie nieuwe uitdaging.

Dit betekent dat de Hatha yogales in centrum Den-Bosch wordt overdragen aan Rosa de Vlam. Ik zal as donderdag met een dubbel gevoel de laatste les geven aan ‘de Bossche groep’. Een goed gevoel, omdat de lessen door Rosa zullen worden gegeven, maar tevens dubbel omdat ik de mensen in Den-Bosch zal gaan missen.

De Bossche groep was mijn eerste eigen groep en is in oktober 2015 gestart met dank aan Fredy en Annemarie. Zo op de flow ontstond deze groep met  (veelal) beginnende yoga beoefenaars. We hebben menig yoga uurtjes samen doorgebracht in de peuterspeelzaal en het stadspark met soms verrassende effecten:).
Naast de yogaposes was er tijdens de thee ook interesse in de yogafilosofie, wat mooie processen in gang heeft gezet. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel. Dank jullie wel voor het vertrouwen in mij, lieve mensen. Met ditzelfde vertrouwen draag ik deze gevorderde groep over aan Rosa die met veel plezier verder met jullie de verdieping ingaat.

Dat is zo mooi aan het ademwerk en de yoga wat ik deel; je zet processen in gang die nooit klaar zijn. Denk je een bepaald thema achter je te hebben gelaten, dient zich weer een volgend thema aan. Op een andere laag, een diepere laag of net op een ander vlak.

Een proces die jou (beetje bij beetje, laagje voor laagje) steeds dichter bij je authentieke zelf brengt. Los van de buitenwereld, weer terug naar jouw innerlijke kern.

Aankomende week zullen we gaan twisten. De twist is vanuit de taille, dus dit gebied zal worden geopend en getraind. Om vooral de buikspieren niet te vergeten.

Mocht het jou zijn ontgaan, 2e paasdag is er om 20 uur een yogales in Vlijmen! Aanmelden kan nog.

Week 15 2017 Zonnegroet

We dragen allemaal een bril die ons wereldbeeld vertekent. De ene bril geeft een pessimistisch wereldbeeld vol ellende en dreiging, een ander draagt de bril van optimisme en ziet kansen en uitdagingen.

Een moderne bril die veel gedragen wordt, is die van het perfectionisme. Voor de perfectionist is nooit iets goed genoeg. Er valt altijd wel iets aan te merken. Eigenlijk spreekt perfectionisme zichzelf tegen, want het is allesbehalve perfect.
Perfectionisten stellen steeds hogere eisen en daarmee loopt de spanning op. Perfectionisme leidt tot stress, dus is het onvolmaakt.

Probeer die bril eens af te zetten. Vanuit een open houding (zonder oordeel) de wereld aanschouwen. De wereld is niet volmaakt en zal dat ook nooit worden. Wees realistisch en accepteer dat iedereen fouten maakt.

Begin bij jezelf en accepteer jezelf zoals je bent. Dan komt de acceptatie van anderen vanzelf en ziet de wereld er meteen stukje mooier uit.

Inspiratie: Happinez kalender

Nog nagenietend van de heerlijke zonnige dagen, gaan we komende week de zonnegroet doen. Dus zonder perfectie en vanuit het voelen gaan we de zonnegroet ervaren. Tenslotte gaat yoga niet om de prestatie. Ook zal de ademhalingsoefening Anuloma Viloma worden gedaan.

Anuloma Viloma is het afwisselen tussen beide neusgaten tijdens het ademhalen. Deze ademhalingsoefening is perfect om angst en stress weg te nemen en volledig tot rust te komen.

Week 14 2017 Ruimte in schouders en nek

De lente in volle gang, zin om vleugels uit te slaan.

Daarom gaan we komende week ruimte maken in de nek en schouders. In de afbeelding op facebook vind je leuke voorbereidingen wanneer je op kantoor of thuis alvast wat ruimte wilt maken.

Ik zie je graag weer in één van de yogalessen.

Week 13 2017 Heupen en heiligbeen

Na een week van kracht in de schouders om vervolgens naar de omgekeerde houding te gaan (ofwel elleboogstand en handstand), zullen we komende week ruimte maken in de heupen en heiligbeen.

Het heiligbeen ofwel geslachtschakra staat voor tevredenheid en overgave.

Lichamelijke functie: vloeistofhuishouding, bloeddruk, geslachtsklieren.

Het heiligbeenchakra zorgt in de eerste instantie voor overleven en is het centrum van lichamelijk voortplanting. Het kernpunt van deze chakra is intiem kunnen zijn met anderen/ overgave. De ontwikkeling van dit gebied ligt tussen je 7e en 14e levensjaar. De ontwikkeling van het heiligbeenchakra staat voor het loskomen van de ik-fase en het bereiken van het jij -mij bewustzijn. Hoe goed kan jij stabiele en bevredigende persoonlijke relaties aangaan?

Kunnen we daarbij onze gevoelens uiten? Het waterelement wordt rechtstreeks beïnvloed door hoe we onze emoties ervaren. Als we onze gevoelens vasthouden, dan houden we vocht vast. Vloeibaarheid is een kenmerk van goede communicatie, een vlot gesprek. Een fluent conversation, zoals de Engelsen zeggen.

Klachten die zich voor kunnen doen bij dit chakra: problemen met lichamelijke communicatie, geremdheid, pijn in de onderrug en seksuele problemen

Voldoende redenen dus om dit gebied te openen en blokkades te vereffenen. Laten we vooral loslaten komende week en daarbij te vertrouwen op onszelf.

Week 11 2017 Hart openen

Niets gaat weg, totdat we ervan geleerd hebben wat we moeten leren

Anne Verwaal

Dit dagcitaat kan licht ontmoedigend lijken, maar is eigenlijk juist heel positief. Alles wat er in je leven gebeurt, heeft een functie; jou iets leren, jou bewuster maken. Niets is nutteloos of zinloos.

Ga eens na. Waar heb je een hardnekkig probleem zitten, dus waar kun je een beetje meer bewustzijn goed gebruiken? Wanneer zou dat probleem uit je leven kunnen verdwijnen? Wat zou je daaraan kunnen doen, hier en nu?

====================================================

Dit citaat stond 9 maart op de kalender. Afgelopen donderdag, een dag waarop ik volop hardnekkige thema’s in mijn leven heb mogen ontvangen en voelen tijdens de opleidingsdagen tot ademcoach. Door ernaar toe te ademen en ze volledig onder ogen te zien, kreeg ik nieuwe inzichten en vervolgens kwam er rust.
Donderdag voelde als een donkere dag in mijn leven. En nu  -2 dagen later- kijk ik met veel dankbaarheid terug op alles wat zich heeft aangediend en wat ik heb mogen transformeren.

Het leven is en blijft een groot leerproces. Laten we dit vieren :).

We geven ons leven een doel en betekenis door op liefde te concentreren. Daarom gaan we komende week het hart openen in de yogales.

Week 10 2017 Neerwaartse energie

Aanstaande woensdag start de eerste kinderyogales bij Yoga in Beweging. Juf Lieke Buijs gaat deze les geven en ik zal er de eerste lessen bij zijn als extra begeleiding. Lieke en ik hebben er heel veel zin! Lees hier meer.

En komende week staan de lessen in het teken van de neerwaartse energie. Dat houdt in dat we ruimte gaan creëren in de liezen, benen, voeten en tenen. Eerst de kracht ervaren door stevig op onze benen te staan en vervolgens vanuit zachtheid verschillende delen openen.

Ieder zal deze les op zijn eigen manier ervaren. Maar een ding zullen we gemeen hebben; na afloop van de les zijn we ons weer bewust van onze voeten en het contact met de vloer.

Week 09 2017 Benen, alleen yoga in Den-Bosch

Komende week zijn er geen yogalessen in de yogastudio in Vlijmen vanwege carnavalsvakantie.

Let op; De yogales op donderdag 2 maart om 20.30 uur in Den-Bosch gaat wel door. Op 9 maart gaat de les in Den-Bosch niet door.

Ik wens jullie een heel fijne carnaval toe.

Week 08 2017 Twist en detox

Het beoefenen van poses op het yogamatje, is een ontdekkingsreis van je eigen lichaam die voor ieder uniek is. Yoga nodigt vaak uit om uit je comfortzone te komen. Yoga is zowel afzien en confrontatie als genieten en lachen. Door de inspanning ontstaat er uiteindelijk de ontspanning, zowel op fysiek als mentaal niveau. Je verlegt je grenzen, maar wel met beleid en vanuit zachtheid.

De oefeningen van je lichaam en de ademhaling maakt dat je bewuster wordt van je lichaam. Het haalt je letterlijk uit je hoofd en brengt je dichter bij jezelf. Je leert om je lichaam steeds bewuster te bewegen vanuit zachtheid en dan voelen we ook wat de bedoeling is van de oefening.

Hoofdpijn en een loom/vermoeid gevoel kan worden ervaren de dagen na de yogales. De reden hiervan is dat het beoefenen van yogaposes een reinigend effect heeft op het lichaam.
Komende week gaan we twisten in de torso. De twist die je maakt  in de romp, wringt  als het ware de organen uit, wat ook reinigend werkt.

Daarom de tip om voldoende water en/of kruidenthee te drinken de dagen na de yogales. Bij voorkeur kom je naar de yogales met een lege maag. Mocht je toch iets van te voren willen eten, dan graag minimaal 2 uur van te voren een lichte maaltijd.

En we sluiten af met een positief bericht. Zodra je lichaam gewend raakt aan regelmatig beoefenen van yoga, ofwel het reinigen van het lichaam, zullen de negatieve effecten plaats maken voor een gevoel van vitaliteit en fitheid. Dus geef niet te snel op…:).

Tot komende week in de yogales!

Week 07 2017 Heupen

De eerste vouchers van Social Deal zijn verzilverd. Dat betekent dat de eerste cursisten zijn gestart bij Yoga in Beweging. Een aantal hebben al ervaring met yoga, maar ook veel mensen zonder ervaring hebben hun eerste yogales gevolgd.

De eerste reacties zijn positief. De locatie wordt als prettig ervaren en de lessen als intensief met als eindbeloning een ontspannen gevoel. Een veel gehoorde opmerking “Er wordt nog best hard gewerkt” en “ik voel dat ik iets heb gedaan” doorbreekt de illusie dat yoga zweverig zou zijn. Maar tijdens de eind ontspanning van de les is de rust èn ontspanning bij iedereen voelbaar.

In het begin lijkt yoga vooral fysiek het een en ander in gang te zetten. Mensen ervaren meer flexibiliteit en kracht in de poses . Echter ook mentaal en emotioneel zal dit een proces in gang zetten, wat vaak na een tijdje voelbaar wordt. Mooi om deze processen te mogen volgen en te zien hoe ieder daar op zijn eigen manier mee omgaat.

De actie bij Social Deal actie staat nog een paar dagen online! Mocht jij jezelf een kadoo willen geven of een goede vriend of vriendin, dan zou ik zeker gebruik maken van deze aanbieding. Op deze manier kan jij gaan ervaren wat yoga voor jou betekent!

Komende week ligt het aandachtsgebied in het openen van de heupen. In dit gebied zit er vaak veel spanning opgeslagen. Vanuit zachtheid gaan we hier wat ruimte creëren en kijken of we de spanning kunnen loslaten.

Ik zie je graag komende week in één van de yogalessen bij Yoga in Beweging.

Week 06 2017 hartopener

Deze week wil ik graag een tekst delen van Barry Long (Australisch spiritueel leider). Het vertelt iets over de signalen die we de hele dag door van ons lichaam krijgen. Niet alleen op fysiek niveau, maar ook op mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Hoe beter we voelen, hoe beter je in contact bent met jezelf.

Je lichaam is eigenlijk een ruimtepak

Je lichaam is het ruimtepak waarmee je op de planeet Aarde kunt rondstruinen, een jaar of tachtig, negentig lang. Daarna trek je het uit, om naar huis te gaan.

Het is een superintelligent pak: het werkt ook als je slaapt, het repareert zichzelf meestal, het past zich aan veranderingen aan, het slaat ervaringen op en leert ervan. En het vertelt je wat er in je ziel gaande is, door gevoelens en emoties.

Hoe beter het contact met je ruimtepak, hoe beter je functioneert. Voel je de boodschappen van je lichaam? Let komende week eens extra goed op wat je fantastische ruimtepak jou wil vertellen.

Komende week gaan we in de yogales ruimte maken aan de voorzijde van het lichaam, ofwel het hart openen. Kom jij ook voelen wat je lichaam jou te vertellen heeft?…;)

Week 05 2017, openen benen en balans

Even stilte geweest vanuit Yoga in Beweging. Maar zoals de naam al zegt, er is veel gebeurd.

De yogastudio in Vlijmen is geopend en het pand op de De Akker is een fijne en mooie ruimte geworden. Ik ben erg dankbaar en blij met deze kans en de eerste lessen hebben er plaatsgevonden. De energie is er fijn en de reacties zijn positief, mooi om dit mogen delen.

Wil je ook eens een yogales ervaren bij Yoga in Beweging? Je bent van harte welkom voor een gratis proefles.

Komende week staan de lessen in het teken van beenbalans. Daarbij wordt de kracht en ruimte in de benen gestimuleerd. Leuke uitdaging voor de hardlopers en fietsers onder ons…:)

Week 01 2016, liefdevol 2017 & nieuw begin

Veel liefde en verbinding gewenst… Voor iedereen een liefdevol 2017!

Na een dynamisch 2016 heb ik 2 maanden geleden besloten om het roer om te gooien. Ik ga me volledig richten op mijn passie voor Yoga. Alles lijkt plots in een flow te gaan; er komt een bedrijfsruimte vrij in het centrum van Vlijmen. Dankbaar voor deze kans, ben ik op dit moment nog druk met alle voorbereidingen om van deze ruimte een fijne plek te maken.

16 januari opent Yoga in Beweging haar deuren en ben je van harte welkom voor een yogales.

Komende week zijn er geen yogalessen.

Week 51 2016, onderste boven de feestdagen in

De kerst is in aantocht en komende week staat voor de meeste van ons in het teken van voorbereiding op deze dagen. Ik hoop ondanks de kerstdrukte jou nog te zien in één van de yogalessen. We gaan het jaar afsluiten met omgekeerde houdingen. Ofwel we gaan de wereld van de andere kant bekijken en nog even heerlijk ondersteboven staan. Goed voor onze energie om vervolgens optimaal van de feestdagen te kunnen genieten.

En als je echt te druk bent met kerstshoppen…:), dan wens ik jou alvast heel fijne kerstdagen toe. Geniet van elkaar, de warmte en gezelligheid.

Lieve groet, Judith

Week 50 2016, lengte voorzijde lichaam

De decembermaand is weer aangebroken. Voor de meeste van ons een drukke maand met veel gezelligheid. In deze maand wordt er ook vaak stilgestaan wat er afgelopen jaar is gebeurd.

Als ik terugkijk op afgelopen jaar, dan voel ik vooral veel dynamiek. Er is veel in beweging gezet met mooie momenten, dankbare momenten en ook verdrietige momenten. Verdriet over een 2e dochter in ons gezin die diabetes 1 kreeg. Een zorg erbij, maar ook een duidelijk signaal dat er iets moest gebeuren.

Wanneer leven we voluit ons leven en gaan we werkelijk staan waarvoor we willen staan? Een periode van onrust en wikken en wegen volgde voor mij, totdat ik besloot om voluit mijn passie en liefde voor de yoga te gaan delen.

Na dit besluit lijkt alles in een flow te gaan, de puzzelstukjes vallen in elkaar. Er komt een mooie bedrijfsruimte vrij in Vlijmen, waar ik in januari 2017 een yogastudio mag gaan starten. Morgen start de verbouwing van dit pand (de Akker 34D en E in Vlijmen) en ik ga er iets moois van maken.

Fijne dynamische yogalessen, waarin we ons lichaam weer volledig gaan voelen. Ademsessie’s waar we volledig en voluit leren ademen. En ook een fijne plek om weg te zijn uit de dagelijkse beslommeringen, even tijd en aandacht voor jezelf en voor elkaar.

Volg mij op facebook als je op de hoogte wilt blijven over de yogalessen in januari bij Yoga in Beweging.

De komende week gaan we tijdens de yogalessen ruimte maken aan de voorzijde van het lichaam. Het middenrif en hart worden geopend wat ruimte geeft. Letterlijk en figuurlijk gaan we onze eigen ruimte innemen.

Week 49 2016, surprise!

Lieve yogi’s,

Ik wens jullie allemaal een fijne en gezellige pakjesavond toe. Deze week zullen we in het kader van ‘surprise’ ons laten verrassen in de yogales. Tot in één van de yogalessen.

Week 47 2016, verbonden ademen en schouders

Ik vind het leuk om te delen dat ik ben gestart met de opleiding tot ademcoach bij Stephen Monné. Een interessante opleiding die in de eerste instantie een intensief proces bij mezelf in gang zet.

Een onderdeel van de opleiding is het Presence Proces van Michael Brown. Dit houdt in dat ik 2 keer per dag een kwartier verbonden mag ademen, waardoor er op fysiek niveau allerlei sensaties voorbij komen. Tintelingen in mijn armen, benen, zonnevlecht, verkramping in de handen, voeten en kaak. Maar ook op mentaal en spiritueel zet dit een proces in gang. Ons lichaam is tenslotte het eindstation waarin al onze emoties worden opgeslagen.

Naast het dagelijks  ‘ademen’ ervaar ik met regelmaat zelf een ademsessie of ik geef een ademsessie aan een ander. Het fascineert me wat verbonden ademen los kan maken en hoe zich dit manifesteert.  Hieronder nog een stukje toelichting wat een ademsessie inhoudt.

Verbonden ademen maakt gebruik van een specifiek adempatroon dat weggedrukte trauma’s en onderdrukte gevoelens omhoog laat komen om te transformeren en dat ons fysiek revitaliseert tot op celniveau omdat alle vastzittende spanning weer gaat stromen. Daarom kan dit tijdens een ademsessie ook tintelingen geven op allerlei plekken in het lichaam, kunnen vingers stijf worden, kun je gedeeltes van je lichaam (bijv. rondom je mond en kaken) strak voelen worden of   kan het zijn dat je een knellende band ervaart ergens (bijv. rondom je borst).

Dit zijn dingen die gebeuren, je hoeft er niet bang voor te zijn en je alleen te realiseren dat het heilzaam werkt en dat spanning in je lichaam aan het oplossen is.

De meeste mensen krijgen door hun manier van ademen te weinig zuurstof binnen, wat  vermoeidheid, ziektes en stress kan veroorzaken. Als we iets eng vinden, houden we onze adem in,  wat veel vitale energie kost.

Gevoelens worden stilgelegd en emoties onderdrukt. Onze ademhaling is een goede graadmeter voor waar blokkades zich in je lichaam bevinden. Onze negatieve ervaringen en trauma’s uit het verleden zijn verbonden met onze ademhaling. Door in een ademsessie de ademhaling stap voor stapte verruimen, laten we steeds meer leven toe. Onverwerkte trauma’s en emoties uit ons verleden worden losgelaten en maken plaats voor gezondheid, rust en zelfvertrouwen.

In een ademsessie worden de gesloten gebieden geopend en de ademhaling verruimd. Zo krijg je de kans de onverwerkte emoties uit het verleden los te laten en te verwerken.

Heb je vragen hierover, dan hoor ik het graag. En tijdens de yogales ademen we natuurlijk ook heerlijk door. Komende week brengen we onze aandacht naar de schouders :).

Week 46 2016, benen Yin & Yang

Tevreden kijk ik terug op een mooie week met veel twists en poses om het zonnevlechtgebied te openen. Er ontstond meer ruimte en energie en bovendien heeft het een reinigend effect op het lichaam. Daarnaast was er een spontaan moment dat we samen verbonden hebben geademd na afloop van de yogales. Heel bijzonder!  Ik ben benieuwd wat hiervan de effecten zijn geweest. Ik hoor het  graag as donderdag.

Komende week gaan we vooral Yin oefeningen doen voor de benen. Dit betekent vanuit ontspanning ruimte maken in de benen. Maar we gaan ook vanuit de Yang poses doen in de benen; dat betekent kracht in de vorm van balans. En we gaan de zon groeten…:). Tot in één van de yogalessen.

Week 44 2016, heupen en loslaten

Graag wil ik deze week een stukje delen uit mijn scriptie, die ik heb geschreven in het laatste jaar van de yoga opleiding bij Ron van der Post. Het thema van de scriptie is verwachtingen en hoe we verwachtingen kunnen loslaten.

Voor komende week gaan we in de yogales de heupen openen. Laten we dit ook vanuit leegte en zonder enige verwachting gaan ervaren…:). Veel leesplezier.

Voor mij zijn verwachtingen inherent aan verlangens. Ik zal uitleggen waarom.

Het verwachten gaat gepaard met mensen waaraan je gehecht bent. Als je aan anderen gehecht bent overschat je hun goede eigenschappen, en je denkt dus dat zij beter zijn dan ze werkelijk zijn. Ze geven jou een goed gevoel om wat voor reden dan ook: ze prijzen jou, helpen en steunen jou, je voelt je begrepen bij hen enzovoort. Je houdt van ze en ziet dit voor liefde aan, maar feitelijk is het gewoon gehechtheid.

Deze gehechtheid komt voort uit jouw eigen verlangens. Wanneer deze dierbare niet aan jouw verwachtingen voldoet voel jij je gekwetst, teleurgesteld. Wanneer je jouw eigen verlangens kunt loslaten en echt van deze mensen houdt zonder verwachtingen, dan geef je om hen zoals ze zijn en wil jij dat ze gelukkig zijn. Niet om het feit dat ze aan jouw verlangens tegemoet komen, maar omdat ze bestaan en ook recht hebben op geluk.

Feitelijk verwacht echte liefde niks terug. Je accepteert jouw dierbaren om wie ze zijn en helpt ze, zonder dat jij hiervoor iets terug verwacht. Het maakt dus niet uit of we voordeel halen uit deze relatie. Echte liefde is dus niet jaloers of bezitterig, maar eerder onpartijdig.
Wanneer je jouw verlangens kunt loslaten, heb je geen irreële verwachtingen meer van anderen. Dit geeft een rustige, realistische open en aanvaarde houding. Onthechten wil niet zeggen dat je jouw dierbaren afwijst of negeert, je ontmoet ze eerder in leegte. Met dit gegeven probeer ik op een andere manier met mijn omgeving en de mensen waarvan ik houd om te gaan. Zonder het hebben van een verwachting ervaar je leegte en komt er harmonie en ruimte.

Week 43 2016, schouders en nek

Deze week ligt de focus op de schouders en nek. We gaan ze openen en vergeten daarbij niet de kracht op te bouwen….🙂. Kom je ook naar een van de lessen bij Yoga in Beweging? Dinsdagochtend is er les bij Studio Max, donderdagavond gaat de les in Den-Bosch niet door in verband met herfstvakantie.

Week 42 2016, aarde

De zomer trekt zich terug en de herfst komt op gang. De bladeren vallen van de bomen en de dagen worden korter. De overgang van zomer naar de herfst is verbonden met het element aarde. In de mens zorgt het aarde-element voor concentratie en rust, voor een gevoel van verbondenheid en van zorg voor andere mensen, voor medegevoel en de wens met anderen te delen.

Zekerheid, geborgenheid, een gevoel van thuis-zijn zijn de onderwerpen van het aarde element. Wanneer dit element goed ontwikkeld is, voel je je snel thuis en voel je je zeker. De aarde symboliseert het innerlijke midden van een mens en het uiterlijke middelpunt van de menselijke wereld. Vanuit een stevig innerlijk midden, kan je goed handelen in de buitenwereld en heb je het vermogen je op tijd terug te trekken.

Komende week gaan we terug naar het aarde element. Ruimte en kracht creëren in de tenen, voeten en benen. Laat die neerwaartse (aardse) energie maar komen…:).

Week 40 2016, omgekeerde houding

Ik wil graag een mooi gedicht delen van mijn yogaleraar Ron van der Post

yoga en de verandering

veranderingen gebeuren constant
je leven staat in het teken van verandering
groeien en ontwikkelen
ingrediënten van het leven

de natuur is aan verandering onderhevig
ons lichaam is aan verandering onderhevig
ons denken is aan verandering onderhevig
de wereld is aan verandering onderhevig

niets om ons heen is statisch
leven is veranderen en ontwikkelen
stilstand is onmogelijk in de natuur
het universum beweegt constant

waardoor komt het dat we verlangen
naar vastigheid in het leven
veranderingen onder controle willen hebben
de baas willen zijn over de eigen veranderingen

yoga doen betekent de groei bewust maken
yoga doen betekent bewuster leven
yoga doen is leren surfen
op de veranderlijke golven van het leven

yoga zorgt voor onzekerheid
omdat we nog niet goed kunnen surfen
nog niet vertrouwd zijn met het water
langzaam komt het vertrouwen

onvoorspelbaarheid wordt logica
emoties zacht en beheersbaar
het handelen gaat mee op de beweging
op de innerlijke beweging van het leven

Ron van der Post

Komende week gaan we naar de omgekeerde houdingen. Om vertrouwd te raken met de wereld ondersteboven.

Week 39 2016, hartopeners

Goed nieuws voor de cursisten bij Yoga in Beweging. Een gemiste les kan vanaf vandaag worden ingehaald op woensdagavond bij Yogasan. Yogacollega Sanne geeft lessen in het Mariapaviljoen in Den-Bosch.

Dus mis je een les op dinsdagochtend of donderdagavond, mail naar info@yogametsanne.nl of neem contact op met Sanne 06-14615407. Zie meer informatie op https://m.facebook.com/Yogasan-581775511980764/.

Dankbaar voor de samenwerking die Sanne en ik zijn aangegaan. En wat mij betreft weer een bevestiging dat toeval niet bestaat. Sanne en ik zijn los van elkaar een yogagroep gestart in het centrum van Den-Bosch. Ook bijzonder dat het ontstaan van deze groepen spontaan gebeurde door de vraag vanuit een aantal geïnteresseerde yoga beoefenaars.

Met veel plezier zijn we deze yogalessen gestart. We vonden het wel jammer dat we geen inhaalmogelijkheid konden bieden bij een gemiste les. Totdat we “toevallig”  elkaar laatst weer tegenkwamen.

Dus mis je een les tijdens de strippenkaart bij Yoga in Beweging, haal deze les in bij Yogasan. Het is altijd leuk om eens bij iemand anders een les te volgen, dus maak hier gebruik van.

Dank je wel, lieve Sanne. En wie weet wat de toekomst allemaal nog brengt. Toeval of niet!

Komende week gaan we ons hart openen (oftewel; achteroverbuigingen). Laten we gaan voelen waar we dankbaar voor mogen zijn. Dankbaar voor wat er nu is ons leven en vanuit daar de liefde laten stromen.

Week 38 2016, heupopeners

Na vorige week wat ruimte te hebben gemaakt in de nek en schouders, wordt het komende week weer tijd om terug de benen uit te dagen en de heupen te openen.

We beginnen de les met enkele staande beenposes om zo weer bewust te zijn van de neerwaartse energie en de aarde onder onze voeten. Vervolgens openen we vanuit zachtheid de heupen ofwel we gaan vooral werken in het heiligbeen chakra.

Dit chakra heeft als lichamelijke functie onze vloeistofhuishouding,  de bloeddruk en geslachtsklieren.  Onderrugklachten verminderen wanneer dit gebied weer ruimte heeft en blokkades worden verwijderd. Voldoende reden om komende week weer naar de yogales te komen…:)

Week 36 2016, (dis)balans

Na een zinderende zomer, zijn we weer terug van weggeweest en klaar voor de wekelijkse yogalessen. Hopelijk heeft ieder van jullie een fijne zomer gehad en hebben we weer zin en voldoende energie om onze dagelijkse bezigheden op te pakken.

Ik heb zelf een bewogen zomer achter de rug, wat ik graag wil toelichten.

Vrijdag 22 juli ben ik met mijn gezin vertrokken richting Italië. Onderweg bleek dat onze middelste dochter van 12 jaar ongebruikelijk veel moest plassen en dorst had. Aangezien onze oudste dochter diabetes 1 heeft, ging er een belletje rinkelen. We hebben haar glucosewaarde gemeten en deze bleek veel te hoog.  Al snel werd duidelijk dat ook zij diabetes 1 heeft.

We zijn teruggekeerd naar Nederland om bij Diabeter in Veldhoven de behandeling voor Anouk te starten. Drukbezette weken volgden met verschillende ziekenhuisbezoeken, weer terug aan het werk en tussendoor ‘leuke dingen’ organiseren voor alle drie de dochters. Tenslotte hebben zij vakantie en hier niet om gevraagd.

Machteloos voel je je en in de eerste instantie ben je vooral bezig met handelen en organiseren. De zorgeloze jeugd, die je je kind toewenst valt even weg. Op jonge leeftijd dragen ze plots een extra verantwoordelijkheid en wordt elke hap eten gewogen, gemeten en gespoten. De spontaniteit gaat ervan af. Gelukkig zien we dat Anouk (zo nuchter als ze is) de handelingen verricht die de diabetes van haar vraagt om zo de glucosewaardes onder controle te houden. 100% vertrouwen is er dat ze dit blijft doen zodat de diabetes haar leven niet gaat beheersen.

(Dis)balans

Voor mij stond afgelopen zomer in het teken van balans en disbalans. Het begon met een disbalans, die de trigger is geweest voor het ‘foutje’ in het auto immuunsysteem wat diabetes tot gevolg heeft.

Na 2 weken zijn we alsnog naar Italië vertrokken en er kwam weer tijd (ruimte) en rust. Deze ruimte was nodig om de balans op te maken en weer terug in balans te komen. De yoga (asana’s en meditatie) hielp mij daarbij. Terug in balans is er weer vertrouwen.

Na de rust en bezinning van 3 weken vakantie kwam de hectiek in Nederland weer terug. Hoe blijf je in balans en blijf je bij jezelf , wanneer de omgeving even veel van je vraagt? Er moet ruimte worden gecreëerd en dat betekent dat je grenzen moet aangeven.

Ruimte die nodig is om de aandacht te kunnen geven aan dat wat op dit moment nodig is. Dit bleek best lastig. Maar na een intern conflict van een aantal dagen heb ik mijn grens aangegeven en even de dagelijkse verplichtingen los gelaten. Dit werd beloond met begrip vanuit de buitenwereld. Dat geeft vertrouwen en de ruimte en energie komt zoetjes aan terug. Komende week staat in het teken van aandacht geven aan dat wat nodig is. Dit vanuit volledige balans en dus vertrouwen. Een mooi thema om het nieuwe schooljaar mee te beginnen lijkt mij…:).

Week 34 2016, ontspanning

De zomervakantie zit er bijna op. Weer helemaal “opgeladen” en volledig ontspannen pakken we onze dagelijkse bezigheden op. Ieder jaar neem ik mezelf voor om dit vakantiegevoel vast te houden en me niet op te laten jagen door de buitenwereld. Een mooi voornemen en blijkt ieder jaar toch best een lastige klus…J.

Wat mij altijd de dagelijkse ontspanning geeft, is de yoga. Ook in Italië, blijf ik oefenen en mediteer iedere ochtend bij zonsopgang. Ideale omstandigheden natuurlijk in het pittoreske Mergozzo.

Maar ook in de hectiek van de dag, vind ik het heerlijk om yoga te doen. Om te voelen waar het werkelijk om gaat. De poses halen de aandacht uit mijn hoofd naar mijn lichaam om zo alle spieren heel bewust (met aandacht) te voelen. De ontspanning in mijn lijf volgt dan vanzelf, wat samen gaat met rust in mijn hoofd. Weer terug bij jezelf… even weg van de buitenwereld….

En natuurlijk wil ik dit graag met jou delen.

De wekelijkse yogalessen beginnen weer in de week van 5 september 2016. Er start een nieuwe yogales op dinsdagochtend van 10-11 uur. Locatie dansschool Studio Max in Vlijmen. Mocht je interesse hebben, dan ben je van harte welkom voor een proefles.

Ik wens je nog fijne (vakantie)weken toe en ik zie je graag in één van de yogalessen.

Week 29 2016, Laat je deze week verrassen!

Laat je deze week verrassen! En niet alleen tijdens de yogales…:).

Als je van de mat afstapt, begint yoga pas
Sai Baba

Week 28 2016, heupen; balans en ruimte

Komende week gaan we balanceren op één been in combinatie met het openen van de heupen. Vaak zit er veel spanning opgeslagen in de heupen. Door onder andere de heup te activeren en de balans hierin te vinden, kunnen we de kracht van de heupen ervaren. Vervolgens zoeken we de ruimte weer op in dit gebied door het openen van de heupen. Op deze manier laten we de spanningen los en ervaren we de heupen op 2 manieren: de kracht en de ruimte.

Kom je dit ook ervaren komende week?

Week 27 2016, hart en schouders

YEAH,  de nieuwe flyer is binnen van Yoga in Beweging, want na de zomervakantie start er een nieuwe yogales voor beginners in Vlijmen.

Iedere dinsdag van 10.00-11.00 uur (vanaf 6 september 2016)

Locatie: Studio Max in Vlijmen ~  Pieter Bruegelstraat 14a in Vlijmen
Sportcentrum de Hoge Heide (gebouw rechts op parkeerplaats/hoofdingang)

De eerste aanmeldingen zijn al binnen, maar er zijn nog plaatsen vrij!
Dus wil je een keer een dynamische yogales ervaren, meld je dan aan voor een geheel vrijblijvende, gratis proefles.

Aanmelden kan via de mail Judith@yoga-in-beweging.nl, de website www.yoga-in-beweging.nl of via de app 06 34233106.

Yoga is niet alleen een fysieke beoefening, maar doet veel meer met je totale fitheid en ontspanning dan je in de eerste instantie denkt. Lees eventueel de ervaringen van andere cursisten op https://yoga-in-beweging.nl/recensies/.

Mocht je niet kunnen op dinsdagochtend, maar je hebt wel interesse in deze yogales, laat dit dan even weten. Bij 5 aanmeldingen start ik een nieuwe groep.

Ik wens jou een heel fijne zomer toe en hoop je in september te zien in de yogales. En vergeet niet dit bericht te delen…;).

Komende week gaan we ruimte maken in de borst en schouders.

Week 26 2016, positief effect van yoga

Afgelopen week was het internationale yoga dag op de langste dag van het jaar! Een bijzondere dag die in het teken staat van yoga. Over de hele wereld werden yogalessen geïnitieerd, met als doel bij te dragen aan een betere wereld die begint bij jezelf. Met yoga creëer je een positief effect op jezelf en je jouw directe omgeving.

Komende week focussen we vooral op de positieve effecten die yoga op ons heeft. Des te meer controle we hebben over onze mind, des te krachtiger staan we in het leven.

Hieronder een filmpje dat ik graag wil delen. Tot komende week in één van de yogalessen.

Week 25 2016, navelchakra

Komende week richten we ons op het navelchakra, ofwel de zonnevlecht. Dit is het gebied net boven de navel in de maagstreek. Door het twisten vanuit de taille activeer je dit gebied.

Het navelchakra staat voor het wereldse ik-bewustzijn, de wil, je intentie en eigen centrum. In dit chakra ontstaat de liefde voor de eigen persoon die maakt dat je zelfvertrouwen en zelfrespect krijgt. De zonnevlecht ligt in het middelpunt van je lichaam; het coördinerend centrum waar alle energiestromen samenkomen. Het navelchakra kun je daarom ook beschouwen als het centrum van alle emoties.

Wanneer je de emotionele energiestromen adequaat kunt hanteren, voel je je krachtig in de wereld staan en kom je duidelijk over. Je staat goed in je eigen kracht en je bent verbonden met je eigen centrum en handelt hiernaar. Je neemt je eigen beslissingen en laat je niet te veel afleiden door de buitenwereld.

Stagnaties in dit chakra heeft altijd te maken met het vasthouden van emoties. Passie, drijfveren, driften die er niet mogen zijn, kun je dan niet loslaten en/of omzetten in discipline, motivatie en duurzaamheid. Vastberadenheid ontbreekt.

Komende week gaan we onderzoeken hoe goed onze eigenliefde is ontwikkelt en laten we de egocentrische controle los. Vanuit een rotsvast zelfvertrouwen geven we ons meer over en laten we zien wat er dan gebeurt.

Week 24 2016, vind je balans

Zelfstudie is een onderdeel van Kriya yoga. Onderstaand artikel komt uit Tijdschrift voor Yoga 2/14.
============================================================
Waarom Zelfstudie?

Zelfstudie zoals beschreven door Patañjali daagt ons uit om op een andere laag de informatie tot ons te nemen en te verwerken dan we gewend zijn vanuit onze studie ervaringen in onze Westerse opleidingen.

Het doen van zelfstudie, het bestuderen van geschriften en inspirerende levensverhalen, heeft niet als primair doel om meer kennis te verzamelen. Het is bedoeld om een positieve stroom van energie in het denken in gang te brengen door woorden van wijsheid, waarheid en liefde. Woorden die je denken verheffen en je denken verruimen. Het gevoel dat je wat lichter geworden bent, dat je weer een sprankeling door jezelf heen voelt gaan en dat je weer herinnert wordt aan dat wat je werkelijk belangrijk vindt.

Nog een belangrijk aspect van Zelfstudie is het trainen van ons mentale lichaam. Hoewel we veel denken zijn onze gedachten het grootste deel van de tijd weinig efficiënt. De insteek is daarom dat je leert om je denken bewust te gaan gebruiken en daarbij het onderscheidingsvermogen (Viveka) ontwikkelt. De uitnodiging is om het mentale lichaam bewust te gaan gebruiken en de kennis die opgedaan wordt niet alleen te consumeren maar deze ook echt eigen te maken. Dit eigen maken kan door het bestudeerde te overdenken, er op te mediteren en weer te herlezen.
==============================================================
Voor mij betekent dit onder andere negatieve gedachten niet toe te laten en zoveel mogelijk in het hier en nu te blijven. Hoe vaak zitten we met onze gedachten in de toekomst en/of in het verleden? Daarbij bedenken we vaak wat we nog hadden willen zeggen of bereiken of wat we in de toekomst nog willen gaan bereiken. Soms draait er zelfs een compleet negatief scenario af in onze gedachten, omdat we gaan invullen en nadenken voor de ander !

Laten we de positieve stroom van gedachten op gang brengen en koesteren wat er momenteel is en daarvoor dankbaar zijn. Door het denken efficiënt en positief in te zetten, wordt duidelijk wat we echt belangrijk vinden en waar we energie van krijgen. Dit geeft nieuwe inzichten en wordt het helderder welke keuzes we moeten maken. Vanuit deze positieve flow wordt het makkelijker om de dingen die ons hierbij in de weg staan, los te laten.

Komende week gaan we op zoek naar balans en laten we daarbij los wat de balans in de weg staat…:).

Je hebt nooit tegenwind als je de juiste weg kiest. Maar je zal harder moeten trappen bij een verkeerde afslag.

Week 23 2016, uitdaging ~bewaak je eigen grens

Ik wil graag een stukje uit mijn scriptie delen, die ik in het voorjaar 2015 heb geschreven. Bij het beschrijven van het 8-voudige pad van Patanjali heb ik onderstaande tekst geschreven bij het onderdeel Asana’s (of wel poses), om onder de aandacht te brengen dat het beoefenen van yoga poses meer is dan alleen een fysieke beoefening.
===============================================================

Asana’s
Het beoefenen van poses op het yogamatje, is een ontdekkingsreis van je eigen lichaam die voor ieder uniek is. Yoga nodigt vaak uit om uit je comfortzone te komen. Yoga is zowel afzien en confrontatie als genieten en lachen. Door de inspanning ontstaat er uiteindelijk de ontspanning, zowel op fysiek als mentaal niveau. Je verlegt je grenzen, maar wel met beleid en vanuit zachtheid.

Je ‘woont’ je hele leven al in jouw lichaam, maar jouw ogen en oren zijn naar buiten gericht. Zolang we in interactie zijn met de buitenwereld, zullen er spanningen zijn en komen. Je vertrouwt erop dat het lichaam doet wat jij wilt en altijd zal blijven functioneren. De oefeningen maken jou soms pijnlijk duidelijk dat jij jouw lichaam hebt verwaarloosd. Spierpijn op plekken in het lichaam daags erna verraden ongebruikte spieren en je voelt delen van het lichaam waarvan je het bestaan niet wist. De bewegingen in jouw dagelijks leven zijn vaak te eenzijdig en de manier van denken kan bepaalde emotionele spanningen teweegbrengen die zich vastzetten in het lichaam. Het lichaam is eigenlijk een expressie van jouw innerlijk Zijn.

De oefeningen van je lichaam en de ademhaling maakt dat je bewuster wordt van je lichaam. Het haalt je letterlijk uit je hoofd en brengt je dichter bij jezelf. Je leert om je lichaam steeds bewuster te bewegen vanuit zachtheid en dan voelen we ook wat de bedoeling is van de oefening.
===============================================================

Komende week gaan we twisten, de bovenrug openen, ruimte maken in de nek en schouders om zo naar een uitdagende eindpose toe te werken. Kom je dit ervaren?

Week 22 2016, heupen en liezen

Ondanks deze regenachtige zondag, blijven we positief en gaan we ervan uit dat er na regen weer zonneschijn komt.

Voor de donderdagavond yogagroep betekent dit dat we naar buiten gaan. Wat is er mooier en fijner om op een warme zomeravond yoga buiten te doen?
De locatie is stadspark Mariënburg in Den-Bosch (zie hieronder de foto voor de locatie). Dit is op 3 minuten loopafstand van Basisschool Bossche Broek.

Dus bij een positieve weersverwachting, houd op donderdagmiddag je mail of app in de gaten.

Verder nog een leuk bericht, ook al is September nog ver weg.
Vanaf 6 september 2016 komt er een yogales op
dinsdag van 10.00-11.00 in Vlijmen.
Locatie: Pieter Brueghelstraat 14A in Vlijmen (Studio Max in Vlijmen).

Er zijn nog plaatsen vrij, dus mocht je interesse hebben, dan ben je van harte welkom voor een proefles !

Komende week gaan we naar de neerwaartse energie om in de flow van de neervallende regen te blijven . We gaan de heupen en liezen openen. Kom je ook?

Week 21 2016, achteroverbuigingen ~ hartopeners

“Keep your glass full” is een van de citaten die werd genoemd tijdens de lezingen in India. Geen energie verspillen aan negatieve gedachtes, altijd liefdevol handelen en in ‘het hier en nu’ blijven.

Vol goede moed en volledig uitgerust van de Indiareis ben ik hier afgelopen week mee aan de slag gegaan. Dit bleek nog wel een hele klus in het dagelijkse leven, want hoe vaak zit ik niet met mijn gedachtes in het verleden of heden? En zijn ze dan altijd wel zo positief? En wanneer ik dezelfde vraag voor de 3e keer stel aan mijn chillende tienerdochters is de liefde, zachtheid en geduld in mijn stem toch ver te zoeken.

Oke, ik kwam tot de conclusie dat ik hier nog het een en ander te leren heb, maar ik merk dat ik het fijn vind om hiermee bezig te zijn en met deze intentie in het leven te staan. En er waren ook al een aantal momenten dat ik vol positieve energie, met volledige aandacht een handeling uitvoer en daar werd ik erg blij en gelukkig van. Laten we die mooie momenten koesteren.

Komende week gaan we de liefde laten stromen, door het openen van de borst. We openen daarmee het hart en voelen de liefde stromen en uiteraard blijven we daarbij in het moment. Ook al ervaren we bij sommige poses wat weerstand, we blijven positief en de gedachte die dan opkomt: “Wat is yoga toch fijn!”

Namasté, Judith

“Whatever the present moment contains, accept it as if you had chosen it.”

Ekhart Tolle

Week 20 2016, Benen en voeten

De Indiareis was een mooie ervaring en een bijzondere reis naar binnen. Het begon met 12 dagen yogakamp. Intensieve dagen, waarbij we om 6.00 uur begonnen met maag-en neusreiniging, verschillende yogalessen (asana’s, pranayama en meditatie) en 2 lezingen per dag. Om 21 uur werd de dag afgerond.

De yogalessen werden afwisselend door swami Verdanand en mijn leraar Ron van der Post gegeven. Naast de vertrouwde lessen van Ron, wist Swami Verdanand ons iedere keer weer te motiveren door zijn woorden: you are so good, it’s so nice, donot forget to enjoy it and last but not least ENJOY YOUR LIFE ! Oh ja, dat zouden we bijna vergeten tijdens het yogakamp :).

De lezingen waren inspirerend en werden gegeven door Didi en swami Yogananda. Ze gaven me nieuwe inzichten en handvaten om meer bij mezelf te blijven. Op zoek naar het onveranderlijke -het permanente geluk- wat in ons zit. Hierbij de veranderlijke buitenwereld meer laten voor wat het is. Swami Yogananda wist dit mooi te verwoorden: Go inside, stay inside, keep inside.

Tijdens deze dagen werden er af en toe mooie uitstapjes gemaakt naar Auli, Badrinath of een wandeling naar de rivier. De Himalaya heeft diepe indruk op me gemaakt.

Het was een zeer inspirerende, indrukwekkende en leerzame reis. Ik ben heel dankbaar dat ik dit heb mogen ervaren. En nu weer terug naar het ‘echte leven’.

Morgen beginnen de yogalessen weer en ik heb er zin in !
Deze week aandacht voor de benen. Zoals de Himalya, rotsvast met beide benen stevig op de grond om zo vol vertrouwen de buitenwereld weer tegemoet te treden.

Namasté, Judith

Week 17 t/m 19 2016, Studiereis India

Zie week 20 2016

Week 16 2016, hartopeners

De Indiareis staat voor de deur. Ik ben druk bezig met de voorbereidingen en rond de laatste dingen af. Spannend en dankbaar dat ik deze reis mag gaan ervaren. Nieuwe indrukken, nieuwe ervaringen, veel inspiratie, nieuwe energie en vooral bezinning. De komende week openen we vooral het hart en maken we ruimte in het middenrif. Namasté.

Week 15 2016, 'Go with the flow'

Deze week staat in het teken van ‘go with the flow’. Laat je verrassen, zonder enige verwachting…:)

Week 14 2016, been balans

Afgelopen week werd me weer eens zo duidelijk hoe belangrijk het is om in openheid en leegte in het leven te staan. Geen oordeel vooraf of je eigen ervaring laten kleuren door negatieve ervaringen van een ander. Dankbaar zijn voor wat er nu is, voelen wat er nu te doen staat en hiernaar in het volledige hier en nu gaan handelen. Dat geeft rust en meteen ook vertrouwen. Vanuit deze rust en het vertrouwen dient zich vanzelf de volgende stap aan op jouw pad.

Wanneer je toch een hobbel tegenkomt op dat pad, los je dat op binnen de mogelijkheden op dat moment. Vanuit positieve gedachten en insteek komt dan de oplossing. De negatieve gedachten en scenarios krijgen geen ruimte, want we blijven nu eenmaal in het hier en nu, toch? En tja, eerlijk gezegd zijn de hobbels die ik afgelopen week heb ervaren, inderdaad allemaal opgelost.

Zo eenvoudig zou het moeten zijn. “Gelukkig” gaat het yoga pad met vallen en opstaan. Na een paar te zijn gevallen en ook weer opgekrabbeld…:), is het visum voor India aangevraagd en onderweg!

Komende week gaat het hier en nu ons helpen om een goede beenbalans te ervaren. Hoe rustiger de gedachten, des te meer vertrouwen en hoe beter de balans. Ik wens je een heel goede balans toe komende week!

Week 13 2016, twist

“De mens heeft drie krachten gekregen: intellect, hart en handen. Intellect komt eerst, hart komt daarna en dan komen de handen. Dit betekent dat men dient te analyseren met het intellect, te accepteren met het hart en daarna de handeling uitvoert. Deze drievoudige metafysische wetenschap wordt ook wel Vedische wetenschap genoemd.” Brahmrishi Vishvatma Bawra

Een citaat van Brahmrishi Vishvatma Bawra, die ik graag wil delen en die mij helpt om meer vanuit het intellect te handelen (en minder vanuit emotie). Wanneer ik merk dat de emotie toch de overhand neemt, wordt het tijd om te gaan analyseren. Dat betekent een moment van rust, stilte en meditatie, wat resulteert in overzicht en helderheid waar de emotie vandaan komt. Met dit inzicht, worden de gedachtes  weer rustiger, de emotie wordt minder en ik kan gaan handelen vanuit rust en vertrouwen.

Komende week gaan we werken in het 3e chakra; twists vanuit de romp.  Ik hoop je weer te zien.

Week 12 2016, schouders en kracht

De lente is weer in de lucht. Dit geeft meteen energie en de wereld ziet er plots anders uit. Je ruikt het, voelt het en ziet het.  Wij gaan komende week de wereld ook eens anders bekijken. We bouwen kracht op in de schouders en gaan in de omgekeerde houding . De wereld ondersteboven bekijken vanuit kracht en vertrouwen. Dit geeft ruimte en energie. Kom je dit samen met mij ervaren?

Week 11 2016, heupen en bekken

We leven in een wereld van energie, of we die nu erkennen of niet. Het energiesysteem van ons lichaam kan blokkeren door emoties, spanningen of negatieve gebeurtenissen. Yoga helpt om de energie weer te laten stromen en blokkades in het lichaam op te heffen. Dit werkt door op het energie lichaam, het subtiele lichaam.

Komende week gaan we tijdens de yogales werken aan het tweede chakra, het geslachtschakra. Dit chakra staat voor welzijn , plezier en genot.  De eenvoudige dingen kunnen vreugde en plezier genereren en voedt dit chakra. Ik wil je vragen om komende week eens bewust zijn van negatieve gedachtes, emoties en uitingen en deze om te buigen naar een positieve benadering. Er wordt dan plaats gemaakt voor vreugde en plezier. Tijdens de yogales kunnen we gaan ervaren of dit ook meer ruimte geeft in ons heupen-en bekkengebied.

Week 10 2016, hart opener

As donderdag (10  maart 2016) gaan we naar een nieuwe locatie. BBS Boschveld, Zernikestraat 2 in Den Bosch, vlak achter het station van Den Bosch.  Een mooie, sfeervolle locatie waar ik erg blij mee ben. Daarbij is hij voor iedereen goed bereikbaar; op loopafstand van het station en goede parkeergelegenheid voor degene die met de auto komt.

Daarnaast starten we met een nieuwe strippenkaart. Er zijn nog maar enkele plaatsen vrij, dus meld je aan als je interesse hebt. Vol= vol.

Komende week staat in het teken van ruimte. Het in leegte ontvangen en ervaren. Wanneer je jouw verlangens meer kunt loslaten, worden je verwachtingen minder. Zonder het hebben van een verwachting ervaar je leegte en komt er harmonie en ruimte. Je ervaart veel zuiverder wat er werkelijk is. Dit met je volle bewustzijn en aandacht, volledig in het hier en nu.  Hoe zou het zijn als alles in de breedte ruimte mag krijgen, een plekje mag vinden en er simpelweg mag zijn?

Week 9 2016 Benen, voeten en tenen

We zoeken de souplesse en kracht op in onze tenen, voeten en benen.   Hoeveel ruimte heb jij in de benen  en voeten, zodat de energie vrij naar de aarde kan stromen ? We staan deze les stevig met beide voeten op de grond en proberen weer de verbinding met de aarde te voelen. Door bewust de grond onder onze voeten te voelen, bouw je een gevoel van zekerheid en kracht op.

Week 8 2016 Balans

We zoeken komende week onze balans op. Ben jij volledig in balans? Hoe gemakkelijk en ontspannen sta jij op één been? We gaan dit komende week ondervinden door heel bewust de juiste spieren aan te spannen om zo balans te vinden. En we vergeten niet om de spieren te ontspannen die niet nodig zijn voor de balans. De intentie is om vanuit ontspanning in balans te komen. Laten we loslaten wat de balans verstoord en heb vooral vertrouwen.

Week 6 2016 Twists

We gaan draaien in de torso. We voelen wat dit doet met onze wervelkolom en hoe ver jouw wervelkolom kan draaien. De twist die je maakt  in de romp , wringt  als het ware de organen uit en heeft een reinigend effect op je lichaam.

En nog een tip ! Bij voorkeur kom je naar de les met een lege maag. Mocht je toch iets van te voren willen eten, dan graag minimaal 2 uur van te voren een lichte maaltijd.

En tenslotte voelt het  verdraaid goed…:)

 

Week 5 2016 Schouders, nek en bovenrug

Na het openen van de heupen en het heiligbeen, gaan we komende week ruimte creëren in het schouder en nek gebied. Regelmatig trekken we onbewust onze schouders op of zetten we spanning vast in de schouders en nek. Vaak gebeurt dit in situaties waarin je niet de ruimte voelt om jouw creativiteit te uiten en jezelf vervolgens inhoudt. De armen worden letterlijk over elkaar geslagen en je wordt geremd in je vrijheid.

Wanneer er ruimte is in het schouder en nek gebied, slaan we onze vleugels uit. Dit geeft een gevoel van vrijheid en zelfexpressie. Je voelt je vrij om jezelf te uiten en jezelf te laten horen.

Komende week gaan we ervaren hoeveel ruimte jij hebt in de schouders en nek. Kun jij je “vleugels” al volledig uitslaan ?

week 4 2016 Heupen en heiligbeen

We gaan de heupen en het heiligbeen openen. Wanneer dit gebied goed geopend is en de energie vrij kan stromen, dan is er een goede basis om in de flow van het leven mee te stromen. Een solide basis om vanuit vertrouwen te kunnen loslaten.

Vanuit dit vertrouwen is je houding rustiger, opener en realistischer en zal dit doorwerken in jouw handelen. Je leert werkelijk loslaten en de controle laten vieren om vervolgens erop te vertrouwen dat zich aandient wat nodig is op jouw pad. Ik wil je vragen om te gaan ervaren of jij liever de controle houdt of kunt loslaten ?

week 3 2016 Achteroverbuigingen

In week 3 gaan we de voorzijde van het lichaam openen ofwel de achteroverbuigingen. Om naar achteren te kunnen buigen, hebben we een flexibele rug nodig, lengte en kracht in de buik en voorzijde bovenbenen en ruimte in de schouders. Voldoende gebieden om aan te werken dus..:).

De intentie is om de kracht en lengte aan de voorzijde van het lichaam te houden. De achterzijde van het lichaam (de billen en onderrug) willen we hierbij zoveel mogelijk ontspannen. Het effect van de achteroverbuigingen is meer ruimte in de borst  en daardoor meer ruimte met het ademhalen. Bij stressvolle situaties kan de ademhaling snel hoog zitten en dus hoog in de borst. De achteroverbuigingen brengt meer rust en ruimte in dit gebied.

Ik wil je vragen om een grote handdoek mee te nemen naar de les. Namasté, Judith

 

week 2 2016 Tenen, voeten en benen

In week 2 zijn de poses gericht op de benen en voeten. Dit geeft ons het gevoel dat we weer met beide voeten op de grond staan en we voelen terug de verbinding met de aarde. Deze neerwaartse energie versterkt de verbondenheid met de materie (de aarde) en onze innerlijke kracht. Wanneer we goed gegrond zijn, dan voelen we ons zekerder en hebben we zin om  nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Tijdens de les richten we onze blik naar binnen en we houden ons niet bezig met onze omgeving. Ervaar je eigen ruimte en creëer meer ruimte door je ademhaling. Voel welke spieren je moet aanspannen om de pose te kunnen uitvoeren en de rest van je lichaam kun je ontspannen. Dus veel werk in de benen en je bovenlichaam wordt komende week ontzien !

 

Week 1 2016. In Balans het nieuwe jaar in !

Met de goede voornemens nog vers in ons geheugen, zoeken we naar een goede balans om deze daadwerkelijk te gaan uitvoeren. Voornemens worden vaak genomen tijdens een moment van bezinning, terug naar wat jij werkelijk wilt in contact met jezelf, zonder de invloed van de buitenwereld.

De eerste week van januari zullen we beginnen met het vinden van de juiste balans. Een aantal lessen focussen we op de armbalans en gaan we aan de slag met omgekeerde houdingen (waarvan je veel energie krijgt). De andere lessen gaan we de balans in de benen opzoeken, waarbij de energie naar beneden wordt gebracht en we weer aarden. Of het nu een beenbalans of armbalans wordt, voor beide geldt dat je vanuit rust in je hoofd de balans gaat vinden. Laat je verrassen !