Kennis spreekt, maar wijsheid luistert

Mindful yin

Mindful yin is een rustige, meditatieve vorm van  yoga en geeft ruimte in het lichaam in de ruimste zin van het woord. Niet alleen het bindweefsel, maar ook het lichaamsveld wordt door Yin yoga veranderd. De houdingen worden gedurende lange tijd (1 tot 8 minuten) aangehouden. Alles verloopt langzaam en rustig, je neemt de tijd voor je lichaam en de ademhaling, waardoor je meer aanwezig kunt zijn in het moment.
Met mindful yin yoga richt je je aandacht op de ontspanning van de spieren, waarbij je het dieper gelegen bindweefsel oprekt. Het bindweefsel wordt op deze manier opgerekt en gestimuleerd, waardoor gewrichten beweeglijker en actiever worden en er meer ruimte en opening in het lichaam ontstaat.

Hoewel yin een langzame vorm van yoga is, kan het toch erg intens zijn, omdat je relatief lang in een houding blijft.

Bindweefsel
Omdat bindweefsel een andere structuur en functie heeft dan spieren, is het belangrijk om hier anders mee om te gaan. Spieren kun je heftig, snel en kort bewegen omdat ze nu eenmaal zeer beweeglijk zijn (yang) en veel bloed bevatten.

Bindweefsel is stug, bevat minder bloed en heeft een andere structuur, waardoor het minder beweeglijk (yin) is. Bij lichamelijke klachten en bij oudere mensen, wordt het bindweefsel stug of droogt het uit, waardoor het minder flexibel en droog is.
Door rustig in de houding te komen en de houdingen langer aan te houden zonder de spieren hierbij aan te spannen, worden het bindweefsel en de gewrichten langzaam opgerekt en gehydrateerd. Hierin worden ook de spieren meegenomen. Bindweefsel zit namelijk overal in ons lichaam, dus ook in en om de spieren (het zorgt voor de verbinding van ons lichaam), terwijl ze tegelijkertijd ontspannen blijft.

Mindfulness
Door het langer aanhouden van een yin houding, die vrijwel allemaal zittend of liggend worden uitgevoerd, is er ruimte om naar binnen te keren. Je kunt bepaalde sensaties, gevoelens en gedachten observeren, wat ruimte maakt in je hoofd, je hart en je lichaam.
Je gaat nog meer voelen wat er in je lichaam gebeurt, welke signalen worden gegeven en wat dit jou te zeggen heeft. De ademhaling speelt hierbij ook een belangrijke rol.

Meridianen
Een ander bijkomend voordeel is dat de yin houdingen de meridianen in het lichaam ondersteunt. De levensenergie (chi) kan er op deze manier beter doorheen stromen wat een positief effect heeft op het totale welzijn. Je voelt je fitter, emotioneel stabieler en heeft een positief effect op je organen.

Mindful yin, voor wie geschikt?
Juist door de rustige vorm van mindful yin is deze uitermate geschikt voor mensen die een lichamelijke beperking hebben, fysieke klachten hebben of gewoon behoefte hebben aan een rustige, meditatieve vorm van yoga.

Aanwezig
De les is op blote voeten en we gebruiken een matje. In de yogastudio zijn er matjes, dekentjes en kussentjes aanwezig. Gemakkelijk zittende kleding, waarin je je vrij kunt bewegen,  raad ik aan. Verder is er na afloop van de yogales ruimte voor een kopje thee.

Ben je nieuwsgierig geworden en benieuwd wat deze mooie vorm van yoga voor jou kan doen, kom dan voor een gratis proefles. Klik hier voor het lesrooster en neem even contact om je aan te melden voor een vrijblijvende proefles.

Meivakantie 22 april t/m 5 mei 2019

                 

In de meivakantie worden de yogalessen via onderstaand lesrooster aangeboden.

Ma 22 april        Hatha Yoga        21:00 uur           Sandra
Tweede Paasdag!

Di 23 april          Hatha Yoga        10:00 uur           Margot
Di 23 april          Vinyasa Yin        19:30 uur           Margot
Di 23 april          Mindful Yin        21:00 uur           Margot

Wo 24 april       Mindful Yin        09:00 uur           Margot

Do 25 april         Yin Yang Yoga   19:30 uur           Mariëlle

Vrij 26 april        Hatha Yoga        09:00 uur           Karlijn

Ma 29 april        Yin Yang Yoga   19:30 uur           Sandra
Ma 29 april        Hatha Yoga        21:00 uur           Sandra

Di 30 april          Hatha Yoga        10:00 uur           Sandra
Di 30 april          Mindful Yin        21:00 uur           Margot

Wo 1 mei           Mindful Yin        09:00 uur           Margot

Do 2 mei            Hatha Yoga        19:30 uur           Sandra

Za 4 mei             Vinyasa Yin        09:00 uur           Sandra

Boek jouw yogales online via Momoyoga.

Bij vragen tijdens de meivakantie kan je contact opnemen met Sandra Maas 06-30054707.
Mails (en overige berichten) naar Judith@yoga-in-beweging.nl worden vanaf 6 mei weer beantwoord.

We wensen jou mooie lessen toe en zonnige voorjaarsweken!

Namasté Team Yoga in Beweging