Kennis spreekt, maar wijsheid luistert

Mindful yin

Mindful yin is een rustige, meditatieve vorm van  yoga en geeft ruimte in het lichaam in de ruimste zin van het woord. Niet alleen het bindweefsel, maar ook het lichaamsveld wordt door Yin yoga veranderd. De houdingen worden gedurende lange tijd (1 tot 8 minuten) aangehouden. Alles verloopt langzaam en rustig, je neemt de tijd voor je lichaam en de ademhaling, waardoor je meer aanwezig kunt zijn in het moment.
Met mindful yin yoga richt je je aandacht op de ontspanning van de spieren, waarbij je het dieper gelegen bindweefsel oprekt. Het bindweefsel wordt op deze manier opgerekt en gestimuleerd, waardoor gewrichten beweeglijker en actiever worden en er meer ruimte en opening in het lichaam ontstaat.

Hoewel yin een langzame vorm van yoga is, kan het toch erg intens zijn, omdat je relatief lang in een houding blijft.

Bindweefsel
Omdat bindweefsel een andere structuur en functie heeft dan spieren, is het belangrijk om hier anders mee om te gaan. Spieren kun je heftig, snel en kort bewegen omdat ze nu eenmaal zeer beweeglijk zijn (yang) en veel bloed bevatten.

Bindweefsel is stug, bevat minder bloed en heeft een andere structuur, waardoor het minder beweeglijk (yin) is. Bij lichamelijke klachten en bij oudere mensen, wordt het bindweefsel stug of droogt het uit, waardoor het minder flexibel en droog is.
Door rustig in de houding te komen en de houdingen langer aan te houden zonder de spieren hierbij aan te spannen, worden het bindweefsel en de gewrichten langzaam opgerekt en gehydrateerd. Hierin worden ook de spieren meegenomen. Bindweefsel zit namelijk overal in ons lichaam, dus ook in en om de spieren (het zorgt voor de verbinding van ons lichaam), terwijl ze tegelijkertijd ontspannen blijft.

Mindfulness
Door het langer aanhouden van een yin houding, die vrijwel allemaal zittend of liggend worden uitgevoerd, is er ruimte om naar binnen te keren. Je kunt bepaalde sensaties, gevoelens en gedachten observeren, wat ruimte maakt in je hoofd, je hart en je lichaam.
Je gaat nog meer voelen wat er in je lichaam gebeurt, welke signalen worden gegeven en wat dit jou te zeggen heeft. De ademhaling speelt hierbij ook een belangrijke rol.

Meridianen
Een ander bijkomend voordeel is dat de yin houdingen de meridianen in het lichaam ondersteunt. De levensenergie (chi) kan er op deze manier beter doorheen stromen wat een positief effect heeft op het totale welzijn. Je voelt je fitter, emotioneel stabieler en heeft een positief effect op je organen.

Mindful yin, voor wie geschikt?
Juist door de rustige vorm van mindful yin is deze uitermate geschikt voor mensen die een lichamelijke beperking hebben, fysieke klachten hebben of gewoon behoefte hebben aan een rustige, meditatieve vorm van yoga.

Aanwezig
De les is op blote voeten en we gebruiken een matje. In de yogastudio zijn er matjes, dekentjes en kussentjes aanwezig. Gemakkelijk zittende kleding, waarin je je vrij kunt bewegen,  raad ik aan. Verder is er na afloop van de yogales ruimte voor een kopje thee.

Ben je nieuwsgierig geworden en benieuwd wat deze mooie vorm van yoga voor jou kan doen, kom dan voor een gratis proefles. Klik hier voor het lesrooster en neem even contact om je aan te melden voor een vrijblijvende proefles.

Kerstvakantie; extra yogalessen speciaal voor jou!

Donderdag 27 december 2018
19.30 Easy Hatha yoga, docente Margot
21.00 Mindful Yin, docente Margot

Zondag 30 december 2018
9.00 Afronding 2018 ~ laat je verrassen, docente Judith
10.30 Afronding 2018 ~ laat je verrassen, docente Judith

Zaterdag 5 januari 2019
9.00 Vinyasa Flow, docente Sandra
10.30 Yinles, docente Sandra

Alle lessen kerstvakantie kunnen geboekt worden via Momoyoga met:

 

Wanneer je gebruik maakt van strippenkaart 2e helft 2018 en 1e helft 2019, houd rekening met de geldigheidsperiode van de strippenkaart, dus gebruik de juiste strippenkaart en check het tegoed aan yogalessen.

Bij vragen hoor ik het graag.

Ik hoop je te zien in één van de yogalessen!

Warme kerstgroet,
Team Yoga in Beweging